Śniadanie prasowe z jesiotrem i kawiorem !
Opublikowano: 22-02-2017
Serwis kulinarny z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych
Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbędą się już 11 marca w Hotelu Atut**** w Licheniu. Członkowie jury, a zarazem wybitni szefowie kuchni – Robert Sowa, Adam Chrząstowski oraz Adam Dmyterko przeprowadzili wyborny serwis kulinarny, który miał miejsce w restauracji Ed Red w Warszawie. Na talerzach królowały jesiotr oraz kawior.
W konkursie wezmą udział reprezentanci restauracji i hoteli z całej Polski, którzy przygotują potrawy z królewskim jesiotrem pod czujnym okiem jurorów. W składzie jury tegorocznej edycji mistrzostw znaleźli się Robert Sowa, Adam Chrząstowski i Adam Dmyterko.
Wybitni szefowie dla gości przybyłych do restauracji Ed Red w Warszawie przygotowali wyjątkowy serwis kulinarny, który ukazał kawior i jesiotra w najlepszej postaci. Kawior z jesiotra jest jedną z tych potraw, które potrafią wprowadzić w stan kulinarnego uniesienia nawet najbardziej wymagających smakoszy, ponieważ broni się swoim wybornym oraz bardzo intensywnym smakiem. Zdecydowanie zasługuje na miano najlepszego kawioru. Moda na niego nie jest zatem dziełem przypadku – powiedział szef kuchni w restauracji Ed Red Adam Chrząstowski.
Historia jesiotra sięga prawie 250 mln lat wstecz. Jest on nazywany królewską rybą ze względu na swoje wartości odżywcze i brak ości. W przeszłości często gościł na dworskich stołach. Pod wpływem zmieniających się warunków atmosferycznych gatunek ten jednak niemal całkowicie wyginął.
Zasiadam w jury mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra od samego początku. Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2015 r. Zamysłem organizatorów było ukazanie wartości tej ryby tak, aby ponownie w najlepszej odsłonie wróciła na polskie stoły. Jestem przekonany, że całodniowa rywalizacja przyniesie wiele emocji, a przygotowane potrawy ponownie zachwycą bogactwem smaków i kompozycją – dodał szef kuchni w restauracji Pergola Adam Dmyterko.
W polskiej kuchni nie brakuje pomysłów na wykorzystanie kawioru z jesiotra. Kluczem do sukcesu jest zachowanie jego wyjątkowego smaku, który może zostać zakłócony poprzez nieodpowiedni i nadmierny dobór przypraw. Faktem jest, że ludzie na temat kawioru wiedzą zdecydowanie za mało, a przecież jego historia sięga XVI wieku. W Europie prawdziwą furorę zaczął jednak robić dopiero od XIX wieku i do dziś jest postrzegany jako symbol luksusu. Chcemy promować ten przysmak, skutecznie eksponując np. jego walory zdrowotne. Jego wartości odżywcze i minerały bardzo korzystnie wpływają na ludzki organizm – podsumował Robert Sowa, właściciel restauracji N31 restaurant & bar oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy.
Trzecia edycja mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbędzie się 11 marca br. Gościem specjalnym wydarzenia oraz przewodniczą jury VIP będzie Ewa Wachowicz. Dla przybyłych gości i uczestników przygotowano szereg atrakcji, m.in. warsztat winiarski oraz pokaz kuchni molekularnej. Wstęp na konkurs jest bezpłatny.
***
III mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra to cykliczna impreza kulinarna, która corocznie przyciąga wybitnych reprezentantów restauracji i hoteli z całego kraju. Całodniowa rywalizacja wyselekcjonowanych, dwuosobowych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej jest gwarancją popisów kulinarnych na najwyższym poziomie. Zespoły będą oceniane przez uznanych szefów kuchni: Roberta Sowę, Adama Chrząstowskiego i Adama Dmyterko. Gościem specjalnym wydarzenia będzie natomiast Ewa Wachowicz. Mistrzostwa odbędą się 11 marca br. w czterogwiazdkowym Hotelu Atut.
Hotel Atut**** jest położony nad malowniczym Jeziorem Licheńskim w Licheniu Starym (woj. wielkopolskie) w bezpośrednim sąsiedztwie największej bazyliki w Polsce. Do dyspozycji gości jest łącznie 125 komfortowych pokoi oraz dwa apartamenty. Hotel Atut to największe centrum konferencyjne w Wielkopolsce, które już po raz trzeci będzie gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra. Jesiotr jest lokalnym specjałem Hotel Atut oraz symbolem wspaniałego smaku w restauracji Yesiotr.
Sponsorami głównymi wydarzenia zostali Beluga, Dajar Horeca, Debic, Lexus Wrocław, Grupa Colian, Appetita ora Deutsche Bank. Patronat honorowy objął m.in. Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak.