Finałowa kolacja 88 Hands Dinner
Opublikowano: 07-03-2017

7 wyjątkowych Szefów Kuchni,
8 niepowtarzalnych dań,
130 wspaniałych Gości,
1040 talerzy, 390 kieliszków,
1950 sztućca,
9 litrów szampana,
19 litrów wina,
43 litry piwa z własnej warzelni,
130 koktajli,
14 kilogramów czekolady,
15 kilogramów wołowiny,
16 kilogramów ryb i dużo więcej…
Za nami jedno z najgłośniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce – 88 Hands Dinner.
W kuchni Ernest Jagodziński zagościły tak cenione nazwiska jak: Jakub Kasprzak – Restauracja Lumière, Andrzej Andrzejczak, Tomasz Tomaszek, Marta Tomaszek – Pogromcy Meatów; Siewcy Smaku, Marcel Thiele – Koppert Cress, Krzysztof Kopciński – N31 Restaurant&Bar by Robert Sowa oraz Maciej Rosinski – Affogato. Zgodnie z zapowiedzią to nie było grzeczne gotowanie, a raczej igranie z żywiołami.
Karnawałowa edycja kolacji z dwoma ósemkami na czele wyróżniła się na tle poprzedzających ją wydarzeń oryginalną oprawą muzyczną – każdemu z 7 dań towarzyszyły inne emocje, które okraszone muzyką, światłem i przemowami Szefów Kuchni dotykały wszystkich zmysłów. Podczas kolacji, autorzy dań reprezentowali dwa skrajne oblicza smaków –przedstawiciele tych ognistych i buntowniczych szokowali między innymi mózgiem cielęcym oraz przeponą, natomiast Ci dobrzy i łagodni zaskoczył formą i smakiem – zielona ostryga i skrei podbiły podniebienia gości. Kulinarna wirtuozeria godna gwiazdkowych restauracji została perfekcyjnie dopełniona przez blind tasting, gdzie prócz sensorycznie dobranych win znalazło się również piwo warzone w UŁAN BROWAR i koktajl autorstwa Whisky Bar 88.
Czwarta kolacja z cyklu 88 Hands Dinner spięła klamrą ambitny cykl, za organizacją którego stoi Tomasz Tarkowski, Manager Restauracji, który doprowadził CUCINĘ do zdobycia 3 prestiżowych czapek i Ernest Jagodziński, Szef Kuchni – wyróżniony przez żółty przodownik Gault&Millau nagrodą Szef Jutra 2017.
Finałowa kolacja 88 Hands Dinner stała się zapowiedzią tajemniczego 88 Sences, o którym już niedługo dowie się cała Polska oraz drugiej kolacji 88 Hearts, podczas której wspólnie wesprzemy szczytny cel CSR.
Do zobaczenia w centrum najlepszej gastronomii – do zobaczenia w City Park Poznań.