Chłodnik pomidorowy z Serkiem Wiejskim bez laktozy

Opublikowano: 23-05-2017

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki:

– Serek Wiejski bez laktozy 200g  (np. OSM Piątnica)  2 szt.

– pomidory bez skórki w puszce                           600ml

– sok pomidorowy                                                  300ml

– ogórek świeży                                                       100g

– papryka świeża żółta lub czerwona                  1 szt.

– wino białe wytrawne                                           100ml

– cukier                                                                     1 płaska łyżeczka

– sól, pieprz do smaku        

Wykonanie:

Świeżą paprykę pokroić w kostkę i dokładnie zmiksować blenderem z pomidorami i sokiem pomidorowym. Obrać ogórka, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowania, dodatkowo do całości wlać także płyn z serka wiejskiego. Na koniec dodać białe wino, przyprawić wedle uznania solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie zmiksować. 

Zimny chłodnik przelać do miseczek, a wierzch posypać ziarenkami serka wiejskiego.

Chłodnik najlepiej smakuje z grzankami z masłem czosnkowym.

Smacznego!