KANAPKI Z HUMMUSEM Z BOBU
Opublikowano: 19-06-2017
TO IDEALNA PRZEKĄSKA NA LATO!
Składniki:
- bób świeży – 500 g
- pasta tahini – 4-5 łyżek
- czosnek – 2 ząbki
- sok z cytryny – 3-4 łyżki
- przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
- mięta – kilka listków
- sól i pieprz – do smaku
- ostra papryka w proszku – szczypta
- czarny sezam – do dekoracji
- Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake) – 6 kromek
Przygotowanie:
Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).