TRANSATLANTYK i sześciu znakomitych Szefów Kuchni
Opublikowano: 03-07-2017
Z przyjemnością prezentujemy sześciu znakomitych Szefów Kuchni, którzy zadbają o podniebienia widzów podczas festiwalowych kolacji:
Wojciech Modest Amaro – jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy, właściciel wyróżnionej gwiazdką Michelin Atelier Amaro, juror w telewizyjnym programie Top Chef i prowadzący polską edycję Hell’s Kitchen. Znany z kreowania polskich smaków w zupełnie nowych odsłonach. Pasjami analizuje stare polskie przepisy, by znaleźć genezę konkretnego smaku i sposób na to, jak przedstawić go na nowo.
Katarzyna Daniłowicz – Szef Kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu, Kobieta Szef przewodnika Gault&Millau 2017. Ukończyła architekturę, ale postawiła na swoją życiową pasję, jaką jest gotowanie. W wywiadach przyznaje, że już w liceum każdą wolną chwilę poświęcała na szkolenie swoich kucharskich umiejętności. Motywem przewodnim tegorocznej edycji Transatlantyk Festival jest Siła Kobiety. Katarzyny Daniłowicz, pierwszej polskiej zwyciężczyni Top Chefa, nie mogło zabraknąć, w tegorocznym programie Kina Kulinarnego!
Robert Skubisz – Szef Kuchni warszawskiej Amber Room. Wyznawca idei slow food, niestrudzony propagator kuchni lokalnej i sezonowej, który szlify zdobywał na stażach w znakomitych londyńskich restauracjach, m.in. Alain Dusasse w ekskluzywnym hotelu Dorchester.
Sebastian Krauzowicz – Szef Kuchni restauracji Sfera w Toruniu, dwukrotny medalista prestiżowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie, brązowy medalista Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Już jako 25-latek został Szefem Kuchni w restauracji Orkanówka (Nowy Targ). W kuchni stawia na proste produkty, wyznając zasadę, że dobre danie musi zostać zawsze tak samo wykonane.
Tomasz Purol – zwycięzca 5. edycji Top Chef, Szef Kuchni Blow Up 5050 Hall w Poznaniu. Uwielbia tworzyć dania z rzadkich rodzajów warzyw, a efektem tej pasji jest autorska książka „Warzywniak. Zapomniane smaki”, w której zachęca czytelników do kuchennych, warzywnych eksperymentów.
Mariusz Pieterwas – właściciel i szef kuchni w Gdyńskiej restauracji Krew i Woda. Pasjonat kuchni azjatyckiej, kreatywnego gotowania i tzw. kuchni otwartej. Zdobywca rekomendacji Slow Food Polska, jako pierwszy Szef kuchni na Pomorzu w 2012r. Pięć lat swojego ponad dwudziestoletniego doświadczenia spędził w krajach Europy zachodniej, w tym w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Bohemia na kanale La Manche.
Każdy z Szefów zaprezentuje autorskie menu, które będzie rozwinięciem pokazu filmowego.
Wszystkie projekcje filmowe odbędą się w Multikine (Silver Screen) w Łodzi o godzinie 18.30.
Kolacje odbędą się w klimatycznej przestrzeni Hali Maszyn, w EC1 Łódź.
Bilety na seanse Kina Kulinarnego są już dostępne na stronie kulinarne.transatlantyk.org