Chef’s Table w hotelu Marriott!

Opublikowano: 17-11-2017

16 listopada w warszawskim hotelu Marriott odbyła się kolacja inna niż wszystkie. Chef’s Table to niestandardowa forma spotkań przy stole, w kuchni głównej hotelu Marriott. Paweł Kałuski  Szef Kuchni Hotelu Marriott oraz Ekspert Kulinarny Krzysztof Tarabasz zabrali uczestników w podróż po świecie doskonałych smaków. Była to możliwość podpatrzenia w jaki sposób dania są przez Szefów przygotowywane.IMG_8568 

Oto przykładowe menu, które zostało zaserwowane podczas Chef’s Table:

Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z dodatkiem liści limonki, następnie był opalony, zaserwowany został z sosem ponzu, marynowanym imbirem oraz ikrą ryby latającej tobiko.

IMG_8586

ps: Ta przystawka urzekła nas wszystkich wczoraj obecnych –  tuńczyk był tak kruchy, że aż rozpływał się w ustach – to było obłędne! 

Zupa Dashi  zrobiona została w tradycyjny japoński sposób z dodatkiem kombu, suszonych shitake i imbiru. Dodatkiem były pierożki wonton z nadzieniem z kaczki, bakłażana, shitake i cebulki. Wszystko to podane z fasolką edamame oraz chipsem z lotosu.

IMG_8589

Ośmiornica cieszy się bardzo dużym powodzeniem w restauracji Parmizzano’s , jednak tym razem została podana w inny nowatorski  sposób. Marynowana w soku z cytrusów i w świeżych ziołach, następnie grillowana. Dodatkiem był mus z zielonego groszku,  ziemniaki gotowane z szafranem w sous vide oraz piklowany kalafior.

IMG_8590 

Daniem głównym był wellington podany również w nowatorski sposób. Jagnięcina została ugotowana w sous vide z dodatkiem rozmarynu i tymianku i podana z dodatkiem puree z ziemniaków i rukwi wodnej, grzybów portabello, cebulki, pancetty, pudru z oliwek oraz crostini z aromatem truflowym. 

IMG_8591 

Deserem był talerz pokryty czekoladą , na którym znajdowały się lody z koziego sera zapiekane w bezie, mus serowy ze skarmelizowaną morelą oraz tarta z czekoladowym garnage.

IMG_8592

To było wyjątkowe i niebanalne przeżycie kulinarne, na którym miałam okazję gościć. Znakomita atmosfera, ciekawa sceneria oraz znakomite dania i to wszystko w jednym miejscu – banalnie na kuchni! 

Chef’s Table to wspaniały pomysł na kolację dla Twoich gości, klientów oraz na integrację firmy.

#chefstable #marriottwarsaw

IMG_8585 IMG_8581