Chef’s Table w hotelu Marriott!
Opublikowano: 17-11-2017

16 listopada w warszawskim hotelu Marriott odbyła się kolacja inna niż wszystkie. Chef’s Table to niestandardowa forma spotkań przy stole, w kuchni głównej hotelu Marriott. Paweł Kałuski Szef Kuchni Hotelu Marriott oraz Ekspert Kulinarny Krzysztof Tarabasz zabrali uczestników w podróż po świecie doskonałych smaków. Była to możliwość podpatrzenia w jaki sposób dania są przez Szefów przygotowywane.
Oto przykładowe menu, które zostało zaserwowane podczas Chef’s Table:
Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z dodatkiem liści limonki, następnie był opalony, zaserwowany został z sosem ponzu, marynowanym imbirem oraz ikrą ryby latającej tobiko.
ps: Ta przystawka urzekła nas wszystkich wczoraj obecnych – tuńczyk był tak kruchy, że aż rozpływał się w ustach – to było obłędne!
Zupa Dashi zrobiona została w tradycyjny japoński sposób z dodatkiem kombu, suszonych shitake i imbiru. Dodatkiem były pierożki wonton z nadzieniem z kaczki, bakłażana, shitake i cebulki. Wszystko to podane z fasolką edamame oraz chipsem z lotosu.
Ośmiornica cieszy się bardzo dużym powodzeniem w restauracji Parmizzano’s , jednak tym razem została podana w inny nowatorski sposób. Marynowana w soku z cytrusów i w świeżych ziołach, następnie grillowana. Dodatkiem był mus z zielonego groszku, ziemniaki gotowane z szafranem w sous vide oraz piklowany kalafior.
Daniem głównym był wellington podany również w nowatorski sposób. Jagnięcina została ugotowana w sous vide z dodatkiem rozmarynu i tymianku i podana z dodatkiem puree z ziemniaków i rukwi wodnej, grzybów portabello, cebulki, pancetty, pudru z oliwek oraz crostini z aromatem truflowym.
Deserem był talerz pokryty czekoladą , na którym znajdowały się lody z koziego sera zapiekane w bezie, mus serowy ze skarmelizowaną morelą oraz tarta z czekoladowym garnage.
To było wyjątkowe i niebanalne przeżycie kulinarne, na którym miałam okazję gościć. Znakomita atmosfera, ciekawa sceneria oraz znakomite dania i to wszystko w jednym miejscu – banalnie na kuchni!
Chef’s Table to wspaniały pomysł na kolację dla Twoich gości, klientów oraz na integrację firmy.
#chefstable #marriottwarsaw