? ogony rakowe odmrażamy i myjemy w chłodnej wodzie; odstawiamy
? majonez przekładamy do szklanej miseczki, dodajemy posiekany drobno szczypiorek, cebulę, czosnek i czerwoną paprykę
? dodajemy koncentrat pomidorowy lub ketchup, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić wodą, odstawiamy aby składniki się ?przegryzły?
? bagietkę kroimy w skos na kromki, smarujemy oliwą, nacieramy ząbkiem czosnku i pieczemy w piekarniku na złoto
? wyjmujemy i nakładamy na grzanki pastę zrobioną z posiekanego jaja na twardo i 2?3 łyżek sosu do raków
? awokado obieramy, kroimy na pół i w cienkie plasterki
? sałatę frise rwiemy drobno i przekładamy do miseczki, mieszamy z listkami koperku
? ogony rakowe wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy
? na talerzu układamy plastry awokado, potem sałatę, na niej kładziemy ogony rakowe w sosie, przybieramy listkami roszponki i pomidorkami koktajlowymi, polewamy pozostałym sosem
Dobra rada:
? zamiast wodą sos do ogonów rakowych możemy rozrzedzić winem lub winiakiem