CHEF’S AFTER HOURS w Food Lab Studio
Opublikowano: 21-11-2017
„Chefs after hours” to cykl spotkań dla szefów kuchni, młodych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych, które odbędą się raz na kwartał w Food Lab Studio w Warszawie. Głównym celem projektu jest edukacja kulinarna oraz wymiana doświadczeń profesjonalistów w trakcie wspólnego gotowania i dyskusji. Pomysłodawcą spotkań jest Grzegorz Łapanowski.
Inicjatywa „Chefs after hours” powstała z myślą o szefach kuchni i kucharzach, którzy pragną rozwijać swoją wiedzę i zdolności kulinarne. Każde ze spotkań będzie miało temat przewodni, który zostanie omówiony przez ekspertów z danej dziedziny. Po panelu dyskusyjnym goście przystąpią do szukania inspiracji podczas wspólnego gotowania lub oglądania kulinarnych filmów.
Po raz pierwszy „Chefs after hours” odbyło się w maju 2016 roku. Pod okiem Staszka Mądrego i Piotra Piątka ponad 30 szefów kuchni poznało tajniki wyrobu wędlin i wymieniło się swoimi doświadczeniami związanymi z tematem mięsa. W tym roku Grzegorz Łapanowski postanowił powrócić do pomysłu spotkań i stworzyć z nich regularny cykl: „Gastronom, jak każdy powinien uczyć się przez całe życie. Najlepiej w dobrej atmosferze i przyjaznym towarzystwie. „Chefs after hours“ – jest okazją by wspólnie zgłębiać wiedzę, czerpiąc od najwybitniejszych postaci z kraju i ze świata.“
Najbliższa edycja odędzie się już 28 listopada 2017r. o godz. 18:00 w Food Lab Studio przy ul. Racjonalizacji 5 na warszawskim Mokotowie. Tym razem tematem przewodnim będzie kawa. Ekspertami, którzy wprowadzą uczestników w jej tajniki będą:
Kuba Świątek – Head Barista od ośmiu lat, w Specialty Coffee od ponad trzech. Uczestnik i laureat licznych zawodów dla baristów. Aktualnie headbarista w warszawskiej kawiarni STOR Cafe, trener oraz kontroler jakości kaw w palarni Coffee Republic.
Maciej Duszak – Master of Coffee Science w Coffeedesk. Trener, barista, Mistrz Polski Brewers Cup 2017. Specjalizuje się w edukowaniu, szerzeniu kultury specialty coffee oraz doradztwie w sektorze HoReCa.
Wiktor Borowski, współwłaściciel palarni Coffee Republic. Jego pełen pasji romans
z kawą trwa już od ponad 6 lat. Jego największą ambicją, na tą chwile jest wprowadzenie do palarni handlu direct trade oraz międzynarodowy sukces polskich palarni.
Kolejne edycje w ramach cyklu „Chefs after hours” będą poruszały następujace zagadnienia: Kuchnia Polska wczoraj i dziś, warzywa w centrum uwagi, gotowanie na ogniu i naturalne techniki konserwacji, foodpairing.
Przewidywana liczba uczestników każdego ze spotkań to 40 osób.
Partnerzy: Tefal, Casillere del Diablo, Bonduelle Food Service, Gastro Magic Service
Patroni: Food Service, Magazyn Kuchnia, KUKBUK, Mlask
Informacje na www.foodlabstudio.pl