Szkło do restauracji. Co wybrać?
Opublikowano: 24-01-2018
Na etapie przygotowań do otwarcia lokalu gastronomicznego prędzej, czy później każdy inwestor dochodzi do momentu, kiedy trzeba podjąć decyzję w kwestii zakupu szkła. Jego wybór będzie w przyszłości determinował tak postrzeganie restauracji przez gości, jak i wpłynie na pracę zespołu. W przypadku degustowania wina, będzie miał wpływ również na jego smak…
Nie trzeba być sommelierem, by wiedzieć, że kształt i wielkość kieliszka mają wpływ na smak wina. Nieodpowiedni dobór spłaszczy walory nawet najdroższej etykiety, a wielu koneserów uważa nawet, że szkło odpowiada za 50% smaku. Trzeba zatem zastanowić się ze znacznym wyprzedzeniem, jakie lokal będzie miał w ofercie wina i inne alkohole. Bo bez względu na ich docelowy rodzaj, czy gatunek, dobrej jakości szkło zawsze przysparza elegancji i wpływa na pozytywne wrażenia gości.
Dobrze, kiedy restauracja posiada maksymalnie gładkie i przezroczyste szkło, które umożliwia ocenę barwy trunku. W lepszym lokalu niezbędne będą osobne kieliszki do wina czerwonego, białego i musującego. Natomiast kiedy w karcie nie ma wysokiej klasy win, właściciele decydują się na kieliszek uniwersalny o klasycznym kształcie i dużej pojemności, w którym podają białe i czerwone wino, a często także wodę. Kolejnym szkłem, w który powinien być wyposażony bar to klasyczny kieliszek do wódki, szklanka do piwa, kieliszek do koniaku i whisky oraz adekwatne szkło do najpopularniejszych koktajli.
Warto inwestować w szkło eleganckie, a jednocześnie dobrze wzmocnione, by jak najdłużej służyło w nienagannym stanie. Takie cechy ma z pewnością klasyk na rynku – Spiegelau, należący do grupy Riedel. Tradycja produkcji tego szkła sięga pięciu wieków, a pierwsza wzmianka na jego temat pochodzi z 1521 roku. Dla osób, które cenią doświadczenie będzie to mocnym argumentem, a innych powinien przekonać fakt, że zastosowanie najnowszej technologii powoduje, że obecnie Spiegelau wytwarza najwyższej jakości szkło, łączące w sobie tak fantastyczny design, jak funkcjonalność i trwałość. Co ciekawe, w 2004 roku ich szkło przeszło niezależną weryfikację i po półtora razach mycia w zmywarce, nie nosiło śladów użytkowania i otrzymało certyfikat „szkła wyjątkowo bezpiecznego”. W swojej ofercie Spiegelau posiada piękne kieliszki, karafki, które idealnie sprawdzają się podczas eleganckich spotkań. Jeśli jednak restauracja nie jest wyposażona w wysokiej klasy szkło, może na szczególne okazje posilić się sprawdzoną wypożyczalnią, która posiada tak Spiegelau, jak i wiele innych, godnych uwagi marek.