Cellebaut i ich rubinowa czekolada RB1
Opublikowano: 02-03-2018
1 marca 2018 roku dla branży cukierniczej już na zawsze będzie datą przełomową. Tego dnia bowiem Callebaut wprowadziło na rynek swój najnowszy produkt – RB1, czyli pierwszą na świecie czekoladę rubinową. Charakteryzuje się rubinowym kolorem i owocowym, lekko kwaśnym smakiem.
Siedem miesięcy temu ogłoszono w Szanghaju, że dokonano przełomowego odkrycia i udało się wyprodukować czwarty rodzaj czekolady, po ciemnej, mlecznej i białej. Czekolada rubinowa, o której mowa, została odkryta już ponad dekadę temu i od tamtego czasu trwały badania. Prowadzone były przez naukowców z globalnych centrów badawczo-rozwojowych Barry Callebaut i Uniwersytetu Jacobsa, instytucji które mogą się pochwalić ponad 175 latami doświadczenia w pozyskiwaniu i produkcji. Warto mocno zaznaczyć, że mimo różowego koloru, czekolada jest w pełni naturalna, wyprodukowana z rubinowych ziaren kakaowych. Nie dodaje się do niej żadnych owoców, czy sztucznych barwników.
Inauguracja sprzedaży RB1 rozpocznie się na początku kwietnia w Belgii i trafi do lokalnych rzemieślników, cukierników i kucharzy. Belgijski mistrz czekolady Marijn Coertjens stwierdził, że rubin to najbardziej ekscytująca rzecz w branży czekoladowej od dziesięcioleci. Dodał, że ta czekolada spowoduje, że trzeba będzie się oduczyć tego, co tradycyjnie robione jest z ciemną, mleczną lub białą czekoladą. Gdyż ta czekolada otwiera mnóstwo nowych pomysłów. Potwierdza to lider marki Callebaut, Mathieu Brunfaut, który podkreśla, że wyraźny kolor i unikalny profil smaku RB1 wymagają nowych opcji łączenia w słodkie i pikantne przysmaki. Czwarty rodzaj czekolady w niedalekiej przyszłości będzie dostępny na całym świecie. W chwili obecnej można jej skosztować tylko w kilku miejscach w Belgii.