Polska gastronomia w europejskiej rozgrywce
Opublikowano: 13-03-2018
Mamy zaszczyt poinformować, iż Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d’Or w Turynie.
To wspaniała wiadomość i zarazem wielki dzień dla polskiej gastronomii. Po wielu latach nasz zawodnik będzie miał możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.
W ciągu dwóch dni konkursowych wystąpi 20 krajów według następującej kolejności:
11 czerwca (1 dzień):
- Polska
- Belgia
- Islandia
- Węgry
- Niemcy
- Holandia
- Hiszpania
- Francja
- Szwajcaria
- Wielka Brytania
12 czerwca (2 dzień):
- Rosja
- Szwecja
- Chorwacja
- Finlandia
- Norwegia
- Dania
- Włochy
- Bułgaria
- Estonia
- Turcja
Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się na południu Europy. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji i Węgrzech przyszedł czas na Włochy – i region Piemont, który w czerwcu będzie gościł kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich kandydatów przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Lyonie.
Produkty z Piemontu
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno z ryby – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu z ryby.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
– Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese
– Ryż Baraggia Biellese i Vercellese (różnorodny ryż Sant’s Andrea)
– Grasica cielęca
Poza znanymi piemonckimi, obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał dodać coś od siebie (personal touch) oraz wybrany charakterystyczny składnik ze swojego kraju tzw. country heritage.
Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.
Aut. Smarten PR / Bocuse d’Or Poland
http://www.bocusedor.com/selection-europe-2018-1