Pachnący chleb domowy
Opublikowano: 13-03-2018
Wśród czytelników Portalu Newsgastro są osoby, które pieczeniem chleba zajmują się zawodowo lub prywatnie na własny użytek. Niewiele rzeczy jest tak przyjemnych, jak zapach i smak samodzielnie zrobionego w domu chleba, dlatego zachęcamy tych, którzy wciąż odkładają to w czasie. Przedstawiamy trzy przepisy, zaczerpnięte z losowo wybranych zasobów internetowych, by skusić naszych czytelników do pieczenia chleba w domu.
Chleb do żurku – na drożdżach
Na horyzoncie święta wielkanocne i chlebek do żurku własnej roboty z pewnością ucieszyłby rodzinę. Ten przepis bazuje na niewielkiej ilości drożdży, a podane składniki wystarczą na 4 bochenki o średnicy około 20 cm. Autor przepisu sugeruje użyć do wypieku żeliwnego garnka, ale powinien wyjść także na zwykłej blaszce z piekarnika. Przepis znajdziecie tutaj: http://przepisnachleb.pl/chleb-zurku-drozdzach/.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej typ 480 lub 550
- 720 g ciepłej wody (ale nie gorącej)
- 3 łyżeczki soli
- 4 g suszonych drożdży (1 łyżeczka) lub 8 g świeżych drożdży
Chleb pszenny z żurawiną lub rodzynkami
Wybraliśmy go, ponieważ jest bardzo łatwy do przygotowania nawet dla zupełnych nowicjuszy. Ponadto można dodać do niego to, co ma się akurat w domu: żurawinę, rodzynki albo nawet morele. Wygląda dzięki temu, jak smaczne ciasto. Autor zapewnia, że wychodzi wilgotny i nie trzeba poświęcać mu zbyt dużo czasu. Sprawdźcie sami na: http://kotlet.tv/chleb-pszenny-z-zurawina-lub-rodzynkami/.
Składniki:
- 520 g mąki pszennej
- 500 ml letniej wody
- 8 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki żurawiny, rodzynek lub 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli
Chleb piwny z orzechami włoskimi
Być może piwo okaże się wystarczającą zachętą dla osób, które zastanawiają się, czy samemu piec chleby w domu. Przyda się do tego przepisu garnek żeliwny, ponieważ zagwarantuje nie za twardą, ale chrupiącą skórkę i smaczny, wyrośnięty miąższ. Orzechy doskonale komponują się z piwnym aromatem, a żeby ciasto wyrosło wystarczy tylko trochę drożdży. Przepis jest tutaj: http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/07/motyle-w-brzuchu-i-chleb-piwny-z.html.
Składniki:
- 60 ml ciemnego piwa
- 270 ml maślanki
- 210 ml wody
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 g świeżych drożdży (lub szczypta suszonych)
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych