Majówka! Zainwestuj w dobry grill lub wypożycz?
Opublikowano: 17-04-2018
Majówka, a wraz z nią sezon letni sprzyjają przygotowywaniu dań z grilla – tak prywatnie w domach, jak i na potrzeby restauracyjnej karty menu. Kuchnia grillowa cieszy się uznaniem właściwie wszystkich gości: tych ceniących dobrej jakości mięso, wegetarian, smakoszy ryb, a także osób, dbających o liczenie kalorii. Nic dziwnego, bowiem produkty smażone na grillu są dietetyczne, a jednocześnie smaczne i niezwykle aromatyczne. A co ważne, na grillu można przygotować zupełnie wszystko: mięsa ryby, owoce morza, warzywa i owoce.
Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów grilla, a wśród nich tradycyjny węglowy, który najczęściej jest wybierany przez klientów indywidualnych. Ustawiany na działkach nie przeszkadza nikomu dymieniem, a tradycjonaliści podkreślają, że żaden inny nie jest w stanie zastąpić smaku i zapachu potraw na nim przygotowanych. Trzeba też przyznać, że to wciąż najpopularniejszy grill w Polsce. Z kolei zaletami grilla elektrycznego są jego bezpieczeństwo, krótki czas obróbki i fakt, że są łatwe do utrzymania w czystości. Zanim jednak dokonamy wyboru, warto przyjrzeć się kilku modelom.
Cieszy się ogromną popularnością i doskonale sprawdza się do grillowania mięs, ryb, owoców morza, warzyw i owoców. Pozostawia charakterystyczny, bardzo interesujący smak barbecue. Obróbka termiczna odbywa się przy wykorzystaniu kamieni lawy wulkanicznej, które są umieszczone na specjalnej siatce pomiędzy palnikami gazowymi, a rusztem. Jest wykonany ze stali nierdzewnej z obudową izolowaną termicznie. Ten model grilla lawowego nie wymaga podłączenia do prądu i pracuje na gaz z butli propan-butan. Ważną właściwością kamieni z lawy jest ich porowata struktura, która wchłania większość kapiącego tłuszczu, dzięki czemu zminimalizowane jest wytwarzanie się toksycznych substancji. Natomiast po przygotowaniu potraw nie trzeba zajmować się czyszczeniem, ponieważ kamienie mają zdolność samooczyszczania. Ochrona zdrowia i wygoda to silne argumenty przy wyborze odpowiedniego grilla.
W rankingach popularności grill gazowy ma zawsze najdłuższą listę zalet, wśród których dominują takie cechy jak: brak dymienia, łatwa obsługa, nie wymaga dostępu do prądu, nie wydziela toksycznych substancji, krótki czas rozpalenia i osiągnięcia wymaganej temperatury. Prezentowany model wykonany jest ze stali chromowej i ma solidną strukturę. Odczepiana podstawa ułatwia transport, a także umożliwia użycie grilla w wersji stołowej. Grill posiada dwa niezależnie sterowane palniki gazowe, elektroniczny zapłon, przewód gazowy z reduktorem, co zdecydowanie ułatwia obsługę. Co ważne, można na nim przygotować duże ilości potraw dzięki temu, że palniki osiągają bardzo wysoką temperaturę. Warto dodać, że jest tańszy w użytkowaniu niż np. grill węglowy i zdecydowanie łatwiejszy do utrzymania w czystości.
Ten model grilla ceramicznego w niespotykany sposób łączy zalety klasycznego grilla i kamiennego pieca. Doskonale się sprawdza, tak do wysokich temperatur np. do smażenia, jak i niskich – do wędzenia lub pieczenia przez dłuższy czas. Chociaż to grill, świetnie nadaje się do pieczenia pizzy lub chleba. Charakteryzuje się bardzo dobrym uszczelnieniem pomiędzy grillem i paleniskiem, dzięki czemu można szybko go wygasić i wykorzystać węgiel przy kolejnej okazji. Co istotne, grill potrzebuje niewiele energii do wytworzenia i utrzymania żądanej temperatury. Zbudowany jest z ceramiki, co zapewnia równomierny rozkład temperatury i można używać go podczas mrozów lub deszczu. Jest przy tym bardzo bezpieczny, ponieważ nie nagrzewa się od zewnątrz tak jak grill metalowy. I ma rzadko spotykany, elegancki design.
Więcej informacji i specjalistycznych wskazówek udzielą eksperci. Warto skorzystać w ich wiedzy i doświadczenia przed ostatecznym wyborem najbardziej odpowiedniego grilla.
Zapraszamy do kontaktu: www.gastrowypozyczalnia.pl / www.123gastro.pl