• czerwone cebule kroimy w piórka, do nagrzanego rondla wsypujemy cukier, rozpuszczamy i dorzucamy cebulę, chwilę smażymy mieszając
• dodajemy mrożone maliny i czerwony ocet winny
• powoli dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu
• pierś kurczaka kroimy na paski, marynujemy w soli i pieprzu, panierujemy w mące, roztrzepanym jaju i posiekanych orzechach laskowych bez skórki wymieszanymi z otrębami pszennymi
• smażymy na złoty kolor z każdej strony na patelni z oliwą, po czym dopiekamy na blasze w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 3–5 minut
• ser gorgonzola kroimy w kostkę, rozpuszczamy na nagrzanej patelni, stale mieszając
• dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pieprz i na samym końcu posiekaną świeżą bazylię
• na patelnię po smażeniu kurczaka lejemy oliwę, dodajemy rozgnieciony ręką czosnek i wkładamy umyte liście szpinaku; mieszamy i smażymy przez chwilę, kiedy liście opadną szpinak jest gotowy
• na talerz wykładamy szpinak, na niego konfiturę z cebuli i malin, potem kawałki kurczaka w orzechach, obok wylewamy sos; przybieramy świeżymi liśćmi szpinaku
Dobra rada:
• aby obrać orzechy laskowe ze skórki, należy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180°C i poczekać, aż skórka zacznie odchodzić, następnie przełożyć do ściereczki i mocno pocierać – skórka sama odejdzie, a orzechy będą miały wspaniały smak