Terroir Warsaw – Międzynarodowe Forum & Kolacja
Opublikowano: 09-05-2018
Terroir to globalna organizacja, łącząca międzynarodowe społeczności gastronomiczne poprzez fora, wspólne kolacje i angażujące programy edukacyjne. Uczestnicy podczas paneli dyskusyjnych, a także za pomocą przygotowywanych dań, opowiadają o danym miejscu, jego historii, geografii, środowisku i kulturze. Terroir łączy społeczności HoReCa i producentów żywności poprzez inspirowanie treści, wspólne zasoby i globalną sieć kontaktów. To branżowe wydarzenie od 12 lat odbywa się w Toronto, a biorą w nim udział najlepsi na świecie szefowie kuchni, restauratorzy, producenci żywności, dziennikarze branżowi. W maju 2017 roku miała miejsce inauguracja europejskiego programu w Berlinie, w październiku odbyło się Forum w Budapeszcie. Natomiast w maju 2018 Terrior odbędzie się w Warszawie.
Międzynarodowe Forum oraz Kolacja polskich i zagranicznych szefów kuchni Terroir Warsaw będzie miało miejsce 27 maja w Fortecy Kregliccy, a następnie w restauracji Zoni. Weźmie w nim udział wielu polskich i zagranicznych szefów kuchni, a w tym m.in.: Wojciech Modest Amaro, Justyna Słupska Kartaczowska, Amanda Cohen (Nowy Jork), JP McMahon (Irlandia), a także sommelierzy, media i eksperci, zajmujący się sektorem gastronomicznym. Będzie to okazja, by porozmawiać o bogactwie polskiej kuchni, o różnorodnych wpływach, jakie miały miejsce na przestrzeni lat, także o zmianach w naszej gastronomii i planach na przyszłość. Forum jest skierowane do szefów kuchni, restauratorów, sommelierów oraz wszystkich innych osób, zainteresowanych wspólną rozmową o polskiej scenie kulinarnej.
Terrior Warsaw to także uroczysta kolacja, którą przygotowują polscy i zagraniczni szefowie kuchni w restauracji Zoni, znajdującej się przy Muzeum Polskiej Wódki. Przygotowywane dania mają być inspirowane polskimi tradycjami w dowolnej interpretacji. To rzadka okazja, by osobiście przekonać się, jak naszą kuchnię postrzegają uznani szefowie. Na kolację i na forum można kupić bilety osobno lub jeden wspólny na oba wydarzenia.
POLISH CHEFS
- Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro
- Aleksander Baron, Zoni
- Adrian Klonowski, Pädaste Manor
- Maciej Nowicki, Museum of King Jan III’s Palace
- Justyna Słupska Kartaczowska, Jadka
- Robert Trzópek, Bez Gwiazdek
INTERNATIONAL CHEFS
- Maksut Aşkar, Neolokal, Istanbul
- Mark Best, Genting Dream, International
- Amanda Cohen, Dirt Candy, New York
- Nicolai Ellitsgaard Pedersen, Under, Norway
- JP McMahon, Eat Galway, Ireland
- Connie DeSousa & John Jackson, Charcut, Canada
FORUM:
Forteca Kregliccy, Zakroczymska 12, Warszawa
KOLACJA:
Zoni Restaurant, Plac Konesera 1, Warszawa
Program, bilety oraz więcej informacji: https://terroirtalk.org/warsaw.