Szparagi na każdą okazję

Opublikowano: 23-05-2018

Sezon na szparagi w pełni, chcemy więc przypomnieć, że naprawdę warto je w tym okresie maksymalnie włączyć do diety. Są bowiem źródłem witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, witaminy C i E oraz beta-karoten, asparagina, wapń, fosfor, potas, błonnik. Szparagi dzięki temu bogactwu zapobiegają powstawaniu nowotworów, odchudzają, obniżą ciśnienie, poziom cholesterolu, wzmocnią serce, są źródłem roślinnych steroli, mają właściwości moczopędne, są też dobre na wzrok. Z tego właśnie powodu polecamy je i pokazujemy, że można je wykorzystać do wielu dań. 

Szparagi na śniadanie

Szparagi z jajami sadzonymi

Szparagi z jajami sadzonymi to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Miękkie, rozpływające się żółtko ciekawie komponuje się z chrupiącymi szparagami. Cały przepis na: http://beszamel.se.pl/jajka-i-omlety/szparagi-z-jajami-sadzonymi-przepis-na-pyszne-sniadanie,288/.

Składniki:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 jajka
  • sól
  • szczypta białego pieprzu

Szparagi na obiad

Zupa szparagowa z ziemniakami i fetą

W Internecie jest wiele przepisów na zupę ze szparagów, ale podajemy jeden z prostszych do przygotowania. Jego ogromną zaletą jest fakt, że zawsze wychodzi smacznie: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wiosenna-zupa-ze-szparagami-ziemniakami-i-feta.

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk)
  • 1/2 kg ziemniaków np. młodych
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g śmietany 18%
  • ser feta

Azjatyckie stir-fry z wołowiną i szparagami

Wołowina ze szparagami to sycące, bogate w składniki odżywcze danie, a przygotowane w orientalny sposób będzie ciekawą odmianą. Sposób przygotowania znajduje się tutaj: https://www.przepisy.pl/przepis/azjatyckie-stir-fry-z-wolowina-i-szparagami.

Składniki:

  • wołowina np. rostbef 500 g
  • Fix Do potraw chińskich Knorr 1 opak.
  • szparagi świeże 1 pęczek
  • czosnek posiekany, ząbek 1 szt.
  • imbir świeży posiekany 0,5 łyżeczki
  • szczypior 1 pęczek
  • sezam 2 łyżki
  • olej sezamowy 2 łyżki
  • olej 2 łyżki

Desery ze szparagami

Karmelizowane szparagi z truskawkami

Szparagi świetnie sprawdzają się także jako składnik pysznych deserów. Przepisy na kilka z nich, a m.in. na karmelizowane szparagi z truskawkami znaleźć można pod linkiem: https://www.inspirander.pl/kuchnia/desery-ze-szparagami.

Składniki: 

  • 3 białe szparagi
  • łyżka masła
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • garść truskawek
  • listki mięty

Smacznego !