Ostatnia prosta przed wielkimi emocjami!
Opublikowano: 01-06-2018
Miesiące przygotowań, potu, łez, nieprzespanych nocy by sięgnąć po marzenia. Oto przed nami dwa duety: cukierników i kucharzy, które piszą swoją historię, mającą znaczący wpływ na losy polskiej gastronomii. Za kilka dni ich wielkie marzenia urzeczywistnią się. Ci młodzi ludzie zabłysną na arenie międzynarodowej rozsławiając Polskę i jej smaki, podczas dwóch najbardziej prestiżowych konkursów na świecie: cukierniczego – Coupe du Monde de la Patisserie i kulinarnego – Bocuse d’Or.
W dniach 10 -12 czerwca serce Piemontu – Turyn zamieni się w wielką, gastronomiczną stolicę Europy.
Już 10 czerwca nasz team cukierniczy – Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa wystąpią wśród pozostałych siedmiu europejskich drużyn w konkursie, który jest marzeniem każdego cukiernika – Coupe du Monde de la Patisserie. W ciągu zaledwie 5 godzin przygotują mrożony deser owocowy, 10 deserów na platerze, rzeźbę z czekolady oraz karmelu. Motywem przewodnim, wokół którego pracują cukiernicy jest „Mały książę” i właśnie na tej magicznej tematyce Michał i Marek oparli swoje receptury. Przez tę wyjątkową opowieść przeprowadzą nas pokazując wiele technik użycia surowca – czekolady, karmelu, owoców i innych produktów, wydobędą z nich wyjątkowy smak a zarazem przedstawią wiele emocji, które towarzyszą tej przepięknej bajce.
Nasi cukiernicy jadą na konkurs z pełną świadomością swojego profesjonalizmu, pozytywną energią i entuzjazmem oraz nadzieją, że będą reprezentować Polskę również podczas Wielkiego Finału w Lyonie.
Wielkie podziękowania dla Partnerów, którzy wspierają naszych cukierników, a są to firmy:
Primulator, Ambasador 92, Ashanti, Debic, Pastry Creation, Valrhona (LePatio Polska), Morning, Gastro Magic Service, Cukiernia Sowa, Convotherm oraz Dziamski Studio.
Drugą polską drużyną, która zawalczy w Turynie tym razem o spełnienie się w zawodzie kucharza jest reprezentacja Bocuse d’Or Poland a w niej Dawid Szkudlarek wspierany przez Macieja Pisarka. Już 11 czerwca, zaraz po zmaganiach cukierników wszystkie oczy skierowane będą na kulinarną scenę i 20 zespołów podczas finałów Bocuse d’Or Europe 2018.
Od wielu miesięcy nasz duet kucharski wspomagany był w intensywnych przygotowaniach przez trenerów: Adama Chrząstowskiego – Przewodniczącego Akademii Bocuse d’Or Poland, Pawła Oszczyka oraz Łukasza Konika. Efektem ich ciężkiej pracy będą dwa wyjątkowe dania w oparciu o piemonckie produkty jak ser Castelmagno i młoda wołowina rasy Fassona Piemontese. Znając kuchnię Dawida można być pewnym, że w swoich kreacjach w Turynie nie zapomni o polskich, lokalnych produktach, które bez wątpienia podkreślą smak jego konkursowych potraw.
Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów jest w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który zostanie wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem.
Zatem poprzeczka została podniesiona, ale polski zespół optymistycznie patrzy w przyszłość, podobnie jak nasi cukiernicy stawia sobie za cel Wielki Finał w Lyonie w 2019 roku. Trzymajmy za nich, za Polskę mocno kciuki, w końcu to dzięki młodym, polskim cukiernikom i szefom kuchni, którzy uczestniczą w międzynarodowych konkursach takich jak Coupe du Monde de la Patisserie oraz Bocuse d’Or, polska gastronomia umacnia swoją pozycję na światowej arenie cukierniczej i kulinarnej.
– Patrząc na obie drużyny zarówno cukierników jak i kucharzy, wiedząc co przygotują podczas obu konkursów w Turynie, jestem przekonany, że będą to Himalaje smaków, których szczyt wyniesie ich do wymarzonego celu. To ambitni młodzi ludzie z wielkimi pragnieniami i apetytem na zwycięstwo, dlatego optymistycznie patrzę w najbliższą przyszłość – powiedział Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland i Coupe du Monde de la Patisserie Poland oraz dodał – Przy tej okazji chciałem bardzo podziękować wszystkim osobom, które wspierały obie drużyny w przygotowaniach, a w szczególności szefowi Adamowi Chrząstowskiemu – Przewodniczącemu Akademii Bocuse d’Or Poland, za ogromne zaangażowanie i poświęcony czas. Jego wiedza i doświadczenie są nieocenione, Pawłowi Oszczykowi za treningi oraz Łukaszowi Konikowi za koordynację przygotowań wyjazdu do Turynu.
Serdeczne podziękowania dla Partnerów, którzy wspierają polskich kucharzy:
CHEF, Debic, Gastro Magic Service, Convotherm, Charvet, Mise En Place
Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel: Bocuse d’Or Poland i Coupe du Monde de la Patisserie Poland