Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
Opublikowano: 01-06-2018

zagości po raz drugi w pięknym i gościnnym Szczawnie Zdroju
Organizatorzy
Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz – Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz
Ryszard Tomaszewski Właściciel Kompleksu Dworzysko – Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju
zapraszają 21.07.2018 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju gdzie odbędzie się IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej i IV Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.
Zarys Programowy Festiwalu
- Konkurs profesjonalistów nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 „Kuchnia dworska myśliwska”
- Konkurs cukierniczy- deser z użyciem owoców leśnych i twarożku
- Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
- „Festiwal produktów regionalnych -lokalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , lokalnych .
- degustacje wyrobów z dziczyzny – przygotowanych prze amatorów, myśliwych
- Konkurs nalewek pn. „ Najlepsza Nalewka”
- Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Poznaj smaki Regionu Dolnośląskiego”– Oceniany przez Jury Profesjonalistów /- degustacja płatna /cegiełki / – akcja charytatywna na rzecz Fundacji miej serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówki
- Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów – Live Cooking zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy
- Stoiska Gastronomiczne „Zasmakuj Światowej Kuchni” /sprzedaż cegiełek/ akcja charytatywna,
- Kulinarne warsztaty dla dzieci -poprowadzi Łukasz Konik z Zuzią Harapkiewicz.
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.
UROCZYSTA GALA
Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
GALA odbędzie się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój – Jedlina
Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka
Do pobrania