WINO NA MEDAL
Opublikowano: 04-06-2018
W sommelierskim konkursie WINO NA MEDAL wygrywają białe
Złoto dla białych! Wszystkie złote medale przyznane w pierwszej edycji konkursu Wino na medal zdobyły białe wina z Austrii, RPA i Włoch. Konkurs zorganizowało po raz pierwszy w tym roku Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, a wyniki zostały ogłoszone 26 maja podczas Mistrzostw Polski Sommelierów w Warszawie.
Białe wina przeważały wśród 72 próbek przesłanych na konkurs przez 14 importerów i producentów. Najliczniej reprezentowane były wina włoskie, ale drugą największą grupą okazały się wina z Polski, z których dwa zdobyły brązowe medale. Jeden ze srebrnych krążków przypadł winu z Bułgarii. Wysoko ocenione zostały także wina z Nowego Świata: Kaliforni, RPA i Australii. W sumie jury przyznało 5 złotych, 12 srebrnych i 20 brązowych medali. Jurorzy nie przyznali tym razem Grand Prix.
Wśród firm rejestrujących produkty dominowali średni i mniejsi dystrybutorzy, ale w konkursie wzięli też udział liderzy rynku, jak Ambra czy Piwnica Wybornych Win. Podstawowym kryterium udziału w konkursie była dostępność produktu w ofercie branży HORECA.
Wina oceniało jury w składzie: Tomasz Kolecki (SSP, przewodniczący komisji), Adam Chrząstowski (szef kuchni), Michał Jancik (SSP), Adam Pawłowski (SSP), Tomasz Prange Barczyński (dziennikarz, krytyk winiarski). Produkty były oceniane w ciemno w skali 100-punktowej. Obrady komisji i całość przebiegu konkursu nadzorowała Kancelaria Radców Prawnych Leszek Czarny, Wojciech Budny i Wspólnicy, a butelki przesyłane na konkurs przechowywane były przez SARWINE – profesjonalny magazyn do przechowywania win (więcej informacji na www.sarwine.pl ).