Festiwal „Kulinarna Świętojańska” w Gdyni
Opublikowano: 05-07-2018
21 lipca Gdynia na kilka godzin stanie się „kulinarną stolicą” Polski, a już z całą pewnością – niezwykle ciekawym i wartym odwiedzenia centrum gastronomiczno – rozrywkowym. Tego dnia bowiem odbędzie się III edycja gdyńskiego festiwalu street food – „Kulinarna Świętojańska”.
Zgodnie z dotychczasowym zwyczajem, część najpopularniejszej w mieście ulicy zostanie zamknięta dla ruchu pojazdów i zmieni się w deptak kulinarny. W programie przewidziane są wystawy licznych lokali i restauracji zlokalizowanych przy ulicy Świętojańskiej i w jej pobliżu oraz zrzeszone w ramach pionierskiego programu „Szlak Kulinarny Centrum Gdyni”. Organizator zapowiada również obecność wystawców z lokalnymi produktami, ale główną atrakcją będą pokazy gotowania na żywo, prezentowane przez uznanych szefów kuchni z Gdyni. Tematem przewodnim festiwalu jest kuchnia morska oraz nowe trendy kulinarne. Wśród dodatkowych atrakcji odbędzie się m.in. „Bieg kelnerów” – rywalizacja, która swoje gdyńskie korzenie ma w latach trzydziestych XX wieku.
Kuratorami wydarzenia są:
Jacek Fedde – Szef kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem. Właściciel Fedde w Gdyni, promującego kuchnię opartą na regionalnych produktach.
Diana Volokhova – Finalistka II edycji programu Master Chef. Pochodzi z Armenii, a od kilku lat jest mieszkanką Gdyni, gdzie prowadzi cukiernię Więcej.
Więcej informacji na: www.kulinarnagdynia.pl