Bartosz Fabiś zakwalifikował się do finału KPP
Opublikowano: 24-07-2018
Nominacja została przyznana wraz z laurem zwycięzcy w IV Międzynarodowym Festiwalu Kuchni Dworskiej.
W sobotę, 21 lipca odbyła się 4. edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – konkursu, którego organizatorami są restauracja Babinicz – Kompleks Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz i Waldemar Hołówka.
Konkurs stanowi hołd dla polskiej tradycji kulinarnej. Jego celem przypomnienie i utrwalenie walorów kuchni polskiej wywodzących się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z kuchnią myśliwską.
W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 11 ekip kucharskich, a ich zmagania obserwowało i oceniało Jury w doborowym składzie: Adam Chrząstowski, Iwona Niemczewska, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Ernest Jagodziński, Grzegorz Fic, Adam Dmyterko, Paweł Serafin i Stefan Birek, Tomasz Krake, Jacek Jakubczak, Janusz Pyra i Piotr Szczygielski – Szczypior. Przewodniczącym obrad był Jarosław Walczyk.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki zimnej lub gorącej oraz dania głównego. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski były: bażant, Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir. Natomiast w daniu głównym obligatoryjnie należało wykorzystać schab z dzika i olej z esencją masła.
Najlepszy w tych konkurencja okazał się duet: Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z NIFTY No. 20.
Warto przypomnieć, że właśnie ten zespół w 2016 roku stanął już na podium Kulinarnego Pucharu Polski zajmując wówczas 3. miejsce.
Na kolejnych miejscach uplasowali się: Waldemar Trzciołek i Mateusz Serwa z Ostoja Chobienice – II miejsce oraz Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z Restauracji Pasja – III miejsce.
Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.