Ostatnia nominacja do finału KPP przyznana!
Opublikowano: 14-08-2018
Otrzymali ją Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro wygrywając XIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
Ostatni konkurs nominowany do tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski odbył się w sobotę,
11 sierpnia, w Ustroniu. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to wydarzenie z długoletnią tradycją. Tematem przewodnim tegorocznej edycji było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem takich składników jak: comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości, brukiew, jeżyny, olej z esencją masła „Kruszwica”, fondy firmy Nestel. Nie zabrakło też słodkiego elementu rywalizacji. Uczestnicy Mistrzostw mieli za zadanie zaserwować również deser, w którym należało obowiązkowo wykorzystać ser owczy do wyboru; bryndza, bundz, oscypek, likier karmelowy z solą morską „Chopin” oraz żurawinę „Develey”.
W konkursie wystartowało 5 drużyn, a ich zmagania kulinarne oceniało Jury w składzie: Krzysztof Gawlik (Przewodniczący), Piotr Szczygielski (Vice Przewodniczący) oraz Jacek Zięba, Thierry Ayel, Marcin Gruszka, a nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Karol Kuc i Sławomir Saguła.
Największą ilość punktów, a tym samym nagrody i nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski zdobyli: Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro reprezentujący restaurację w Hotelu Rado w Mielcu. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Tomasz Mielniczuk i Piotr Kostyla – II miejsce, Dawid Konior i Bartosz Puchałka – III miejsce.
Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.