Kongres Szefów Kuchni
Opublikowano: 13-09-2018
Kongres Szefów Kuchni to prestiżowe i największe w Polsce doroczne spotkanie szefów kuchni. Tegoroczna edycja odbędzie się w EXPO XXI, w Warszawie, 9 października. Organizatorzy przewidują udział nawet 2.000 szefów z całej Polski. Udział w wydarzeniu dla szefów kuchni i ich zastępców jest bezpłatny. Rejestracja udziału jest jednak obowiązkowa.
W programie:
- O tym, czym jest „instagrammability”, dlaczego warto i w jaki sposób odnaleźć zdrowy rozsądek w podążaniu za trendami w gastronomii oraz wyznaczyć granice pomiędzy polubionym postem, a realnym zadowoleniem Gości.
- Jak utrzymać pracownika na konkurencyjnym rynku pracy.
- DEBATA Rozwój polskiej gastronomii poprzez pomoc i naukę młodszego pokolenia.
- Czy menu ma być elaboratem czy „pigułką wiedzy”. Czy menu powinno zawierać alergenowe info? Czy zaczynamy od najtańszej czy najdroższej pozycji menu? Czy menu powinno zawierać info o innych usługach a może o serwisie?
- Jak zwiększyć sprzedaż w restauracji.
- Debata i prelekcja o tym jak uniknąć i walczyć z wypaleniem zawodowym w zawodzie szefa kuchni.
„Celem Kongresu jest przede wszystkim edukacja oraz wymiana poglądów pomiędzy szefami, a także budowanie prestiżu zawodu szefa kuchni oraz solidarności zawodowej. Bardzo istotnym jego elementem jest oczywiście możliwość nawiązania bezpośrednich kontaktów z dostawcami i zapoznania się z ofertą, zależy nam jednak na tym by Kongres zachował swój zamknięty profesjonalny charakter. Zdajemy sobie sprawę, że nie w każdej restauracji mogą być serwowane homary, jednak chcielibyśmy, żeby jadąc na Kongres szefowie widzieli, że to miejsce, gdzie będą mogli porozmawiać z dostawcami jakościowych produktów. Dlatego zdecydowaliśmy się na ograniczenie dostępnej dla dostawców powierzchni i ich selekcję, a równocześnie dalszą inwestycję w część edukacyjną przedsięwzięcia” – mówi Agnieszka Huszczyńska, prezes Evential, organizatora Kongresu.
Od tego roku Kongres Szefów Kuchni to nie tylko październikowe spotkanie, ale także całoroczna Akademia Szefa Kuchni, w której prezentowane są miniartykuły przybliżające szefom zagadnienia z zakresu ekonomii, finansów, zarządzania i marketingu niezbędne w ich codziennej pracy. Kongres Szefów Kuchni przygotował także serię wywiadów z ekspertami i ciekawymi postaciami z branży. Zarówno Akademia jak i Salon są dostępne na oficjalnej stronie kongresu. Ponieważ w gastronomii najważniejsi są ludzie, na stronie można też znaleźć projekt – Ludzie Gastronomii/Dostawcy.
Rozwój wydarzenia i platformy edukacyjnej możliwy jest dzięki Partnerom Kongresu, a przede wszystkim Partnerom Strategicznym, tj. Hendi, Grafen i Fine Dine.
Tegoroczny kongres bogaty będzie nie tylko w wystąpienia merytoryczne, ale będzie także okazją do zabawy i wygrania atrakcyjnych nagród. Podobnie jak w zeszłym roku dla uczestników zorganizowany zostanie rodzaj gry miejskiej z nagrodami. W tym roku pod tytułem Most Wanted. Wydarzenie, jak zawsze, jest też okazją do spotkania z kolegami, często pracującymi w innych miejscowościach i niewidzianymi od dawna.
Panel rejestracyjny Kongresu Szefów Kuchni można znaleźć pod adresem: www.kongresszefowkuchni.pl/zarejestruj-sie
Oficjalna strona kongresu: www.kongresszefowkuchni.pl