Jesienne zupy
Opublikowano: 18-09-2018
Mocną stroną okresu jesiennego są zbiory warzyw i owoców z ogrodów. Ich bogactwo i różnorodność można śmiało wykorzystać do przygotowywania wielu smacznych dań, a w tym do jesiennych zup. Do wyboru jest m.in.: dynia, ogórki, pomidory, papryka, pietruszka, marchew, buraki, seler czy kapusta kiszona, która jest źródłem witaminy C, oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia układ odpornościowy. Przygotowany z niej kapuśniak będzie zatem sporą porcją zdrowia. Trudno też zignorować jesienią w kuchni grzyby leśne, które są niezwykle aromatyczne. Poniżej podajemy kilka pomysłów na przygotowanie niestandardowych zup, bazujących na darach jesieni. Może Was zainspirują?
Meksykańska zupa z dyni
Składniki:
- 40 dag cebuli
- 20 dag bekonu
- 2 łyżki oleju
- 1 kg dyni
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- papryczka chili
- szklanka śmietany kremówki
- świeże liście kolendry
Sposób wykonania:
https://polki.pl/przepisy/zupy,meksykanska-zupa-z-dyni-przepis,10021398,artykul.html
Krem z kukurydzy na ostro
Składniki
- Cebula biała – 4 szt.
- Masło – 100 g
- Kukurydza konserwowa – 500 g (2 puszki)
- Chili świeże – 2 szt.
- śmietana 30 % – 300 ml
- Woda – 300 ml
Sposób wykonania:
https://smaker.pl/przepis-krem-z-kukurydzy-na-ostro,120372,aronwicha.html#
Kremowa zupa z jabłek z cynamonem
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 1,5 szklanki wody
- 165 g jogurtu naturalnego
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- starta skórka cytrynowa do posypania
- 1/2 łyżki cukru
- cynamon do posypania
- 1/2 jabłka do dekoracji
Sposób wykonania:
https://zakochanewzupach.pl/kremowa-zupa-z-jablek-z-cynamonem/
Zupa jesienna
Składniki:
- 2 plastry dyni (ok 30dag)
- mały burak – może być też z listkami
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka kaszy jęczmiennej wiejskiej ( w wersji bezglutenowej np. jaglanej)
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- pół szklanki ugotowanej fasoli białej drobnej (może być z puszki)
- 5 szt. ziela angielskiego
- liść laurowy
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka masła
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta chili
- opcjonalnie do podania kleks śmietany lub jogurtu
Sposób wykonania:
http://smakuje.blox.pl/2014/10/Zupa-jesienna.html
—