KPP obroniony!
Opublikowano: 09-10-2018
Bartosz Peter & Dawid Wojciechowski najlepsi z najlepszych!
Za nami już 18 finał Kulinarnego Pucharu Polski i po raz pierwszy doszło do sytuacji, kiedy zeszłoroczny tytuł został obroniony przez niezwykle zgrany i jak się okazuje – najlepszy duet kulinarny w kraju. Puchar pozostał bowiem w rękach Bartosza Petera i Dawida Wojciechowskiego, którzy reprezentują restaurację Salt w Hotelu Copernicus w Toruniu. Międzynarodowe jury nie miało wątpliwości, że spośród 10 drużyn właśnie oni okazali się być liderami.
Kulinarny Puchar Polski to wydarzenie, któremu patronują najważniejsze stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Euro Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Konkurs poprzedzony jest ogólnopolskimi eliminacjami i mogą wziąć w nim udział wyłącznie zwycięzcy topowych konkursów kulinarnych, przeprowadzanych przez cały rok na terenie kraju. Zawodnicy są oceniani przez międzynarodowe jury, któremu w tym roku przewodził Mariusz Pieterwas. Pozostali sędziowie to: Piotr Kamieniczny, Marcin Soból, Monika Ignaciuk, Krystian Zalejski, Gianluca Tomasi, Ramon Roteta. W roli jurorów technicznych wystąpili Paweł Salamon – zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w 2016 roku i Jaroslav Orsevski, natomiast wspierał ich Piotr Mielczarek.
Podczas finału drużyny były weryfikowane w trzech konkurencjach. Pierwszego dnia należało przygotować przystawkę na bazie pstrąga i buraka oraz deser, gdzie obowiązkowymi składnikami były: dynia, jogurt naturalny i herbata earl grey. Podczas drugiego dnia konkursu zadaniem było przygotowanie dania głównego, którego głównym składnikiem była kaczka. Zwycięski duet zaserwował następujące dania:
– przystawka: pstrąg tęczowy smażony, bao bun z farszem z pstrąga i pora, flan z chrzanu, sałatka z buraka, majonez koperkowo-wędzony, buerre blanc z palonym masłem i garnie;
– deser: sorbet earl gray z ziemią czekoladową, dynią słodko-kwaśną, farszem dyniowym, musem jogurtowym;
– danie główne: pierś z kaczki confit z chrupiącą skórą, krokiet z wędzonej wątróbki, faszerowana szalotka z relishem, pieczony seler, puree ziemniaczane z truflą, gulasz z udek, espuma z pora, olej z trybuli, sos czerwone wino, glazura do kaczki, puree z selera.
Bartosz Peter jest zatem dwukrotnym zwycięzcą Kulinarnego Pucharu Polski – w latach 2017 i 2018. Przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczął zaledwie kilka lat temu u boku Sebastiana Krauzowicza i Marcina Gruszki, a kluczową rolę w jego rozwoju zawodowym odegrała praca w gwiazdkowej restauracji. Jak sam przyznaje: w zawodzie kucharza najbardziej ceni swobodę i kreatywność, a w sytuacjach kryzysowych w kuchni potrafi zachować zimną krew. W jego kuchni nigdy nie brakuje przypraw i świeżych ziół, a na co dzień stawia na prostotę. Wśród jego inspiracji jest Ameryka Południowa. W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpił z Dawidem Wojciechowskim, który pracuje w zawodzie od 2005 roku. I w jego przypadku kluczową rolę w rozwoju zawodowym odegrała praca w Hotelu Copernicus i restauracji Sfera by Sebastian Krauzowicz. Ceni sobie możliwość ciągłego rozwoju, a w sytuacjach kryzysowych w kuchni potrafi zachować spokój. Stawia na: smak, produkt, zaangażowanie i determinację. W ankiecie KPP zaznaczył, że wg niego o sukcesie kucharza świadczy ciągłe i twórcze dążenie do celu oraz zadowoleni goście. Panowie po raz kolejny udowodnili, jak ważna w dążeniu do sukcesu jest doskonała współpraca i wypracowane standardy. Gratulujemy!