Les Chefs en Or & Ernest Jagodziński i Emil Guzik
Opublikowano: 11-10-2018
11 i 12 listopada europejscy szefowie kuchni będą walczyć w prestiżowym konkursie Les Chefs en Or podczas targów EquipHotel w Paryżu. Polscy reprezentanci w kategorii szef kuchni i uczeń to Ernest Jagodziński i Emil Guzik. Przed rywalizacją trenują w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą, który został niedawno uruchomiony.
Trzeba wyraźnie podkreślić, że Les Chefs en Or jest jednym z najważniejszych konkursów w Europie i już sam udział w nim jest ogromnym wyróżnieniem dla kucharzy. Nie bez znaczenia jest fakt, że w jury zasiądą osobowości z międzynarodowego świata gastronomii – cenieni szefowie kuchni i ważni restauratorzy. Do ich obowiązków będzie należało ocenienie zawodników z Austrii, Francji, Niemiec, Rosji, Rumunii, Szwajcarii oraz Polski pod kątem ich umiejętności, kreatywności i wyczucia smaku. Na podobieństwo minionych lat w roli przewodniczącego jury wystąpi Thierry Marx – francuski restaurator, posiadacz 3 gwiazdek Michelin. W kategorii szef kuchni polski oddział Transgourmet reprezentować będzie Ernest Jagodziński – niezwykle utalentowany szef kuchni, prowadzący autorską restaurację Autentyk. Natomiast w kategorii uczeń wystąpi Emil Guzik, 21-letni kucharz z zespołu restauracji Moonsfera. Zwycięzcy zostaną nagrodzeni trofeami, które są uznawane za symbol zmagań najlepszych kucharzy.
Historia konkursu sięga 2004 roku i przez pierwsze dwa lata funkcjonował pod nazwą: Les Lauriers Table d’Or. Początkowo brali w nim udział tylko szefowie kuchni z Francji, ale z okazji jubileuszu 10 urodzin zmienił status na wydarzenie o charakterze międzynarodowym. Obecnie konkurs jest dedykowany szefom ze wszystkich krajów, które posiadają własne oddziały Transgourmet, czyli z Francji, Niemiec, Polski, Szwajcarii, Rumunii, Rosji i z Austrii.
Nasi UCZESTNICY:
https://www.transgourmet.pl/les_chefs_en_or_2018