20.10. – Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni

Opublikowano: 16-10-2018

Dla branży gastronomicznej 20 października jest dniem świątecznym, bowiem właśnie wówczas obchodzony jest International Chefs Day. – W tym roku to ważne dla całego sektora HoReCa święto odbędzie się już po raz 14-ty i z roku na rok w jego obchody angażuje się coraz więcej osób w Polsce i na świecie. – mówi redaktor naczelna Małgorzata Piotrowska. Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni (ale też wszystkich kucharzy) został powołany za sprawą Dr. Billego Gallaghera w 2004 roku – lidera i ówczesnego prezydenta Stowarzyszenia WACS / WorldChefs. Warto przypomnieć, że stowarzyszenie od samego początku założyło, że obchody będą uczczeniem ciężkiej, pełnej wyrzeczeń pracy kucharzy z jednoczesnym podkreślaniem obowiązku przekazywania swojej wiedzy i zdobytych doświadczeń kolejnym pokoleniom kucharzy przy wspólnym zaangażowaniu w przyszłość branży. Co ważne, od 2015 roku Stowarzyszenie WorldChefs nawiązało współpracę z Nestlé Professional za pośrednictwem Komitetu ICD, któremu przewodniczy Polka – Joanna Ochniak. – Komitet wykonuje naprawdę świetną pracę na rzecz dzieci w postaci edukacji prozdrowotnej realizowanej w formie warsztatów kulinarnych. Jak przyznała Joanna, w ubiegłym roku udało im się dotrzeć do ponad 37 tysięcy dzieci z 55 krajów. Wierzę, że w tym roku rekord zostanie pobity. – opowiada Małgorzata Piotrowska. 

W tym roku akcja przebiegnie pod hasłem „Zdrowa żywność dla dorastających” i będzie miała na celu skłonienie dzieci do zastanowienia się, jakie mają plany zawodowe na przyszłość. I czy zdrowe odżywianie może wspomóc spełnienie ich marzeń. Podczas organizowanych we współpracy z kucharzami i szefami kuchni warsztatów dzieci wybiorą jeden z ośmiu zawodów i przypisane mu produkty, z których przygotują zdrowe potrawy. Także w Polsce każdy może zorganizować podobne warsztaty dla najmłodszych, posiłkując się przygotowanymi materiałami, które można uzyskać, kontaktując się z regionalnymi managerami Nestle Professional lub pod adresem:  internationalchefsday@worldchefs.org.  Małgorzata Piotrowska dodaje: – To bez wątpienia świetna inicjatywa i warto rozważyć włączenie się do światowego, coraz piękniej rozwijającego się trendu. Mnie jednak cieszy, że w Polsce rozwijają się równocześnie inne inicjatywy, które pomagają dzieciom każdego dnia, nie tylko z okazji święta. Mam oczywiście na myśli WOŚP, ale też mniejsze, bardzo ważne przedsięwzięcia, jak choćby fundacja „Samodzielność od kuchni”, jaką rozwija na rzecz dzieci Katia Roman-Trzaska.