Poznajemy niezwykłe smaki Ameryki
Opublikowano: 23-10-2018
Ameryka na wyciągniecie ręki? Od teraz to jest możliwe! Przeżyj z nami ekscytującą kulinarną podróż, gdzie poznasz i posmakujesz najlepsze produkty rodem z USA. Wystarczy wziąć udział w nowym, wyjątkowym projekcie Ambasady USA „Ameryka od Kuchni”. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych!
Pomysłodawcą projektu jest Dział Rolny Ambasady USA, który wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku polskiego i w odpowiedzi na liczne zapytania dotyczące produktów spożywczych z USA dostępnych w Polsce, postanowił zrealizować program informacyjno-edukacyjny „Ameryka od Kuchni”. Jego efektem jest szereg działań popularyzujących wiedzę na temat najlepszych amerykańskich smaków. Obok prelegentów i amerykańskich ekspertów w działaniach promocyjnych biorą udział znani animatorzy życia kulinarnego w Polsce, w tym znakomici kucharze i topowi blogerzy.
Uczestnictwo w programie zadeklarowało większość zrzeszeń producentów artykułów rolno-spożywczych z USA obecnych na rynku europejskim, m.in. Wine Institute, Alaska Seafood Marketing Institute, U.S. Meat Export Federation, California Prune Board, North Carolina Sweet Potatoes, Cranberry Marketing Committee i Hop Growers of America – uznając tym samym, że wzajemna współpraca to doskonały pomysł na popularyzację tych produktów.
Przedsmak tego, co będzie działo się tej jesieni mogliśmy zobaczyć, a przede wszystkim spróbować, na wydarzeniu inaugurującym projekt. Prestiżowe i największe w Polsce doroczne spotkanie mistrzów kuchni, czyli Kongres Szefów Kuchni okazało się idealnym miejscem na rozpoczęcie programu „Ameryka od Kuchni”, ponieważ ideą spotkania jest wymiana poglądów pomiędzy szefami, zdobywanie wiedzy merytorycznej o zarządzaniu zasobami ludzkimi oraz poznawanie i testowanie najlepszych produktów spożywczych.
Spełniając oczekiwania gości kongresu na stoisku projektu Ameryka od Kuchni, którego pomysłodawcą i organizatorem był firma Taste It All, oprócz degustacji najwyższej jakości produktów amerykańskich można było wziąć udział w praktycznych warsztatach z food & wine pairingu. Wybitny specjalista winiarski, Tomasz Prange-Barczyński zdradzał uczestnikom tajniki udanych połączeń potraw przygotowanych z łososia, słodkich ziemniaków, wołowiny z kalifornijskim winem. Kancept ten okazał się niezwykłym sukcesem. Ameryka od kuchni była najczęściej odwiedzanym stoiskiem podczas Kongresu Szefów Kuchni!
Dzięki koordynacji Ambasady USA oraz jej świetnym relacjom z organizatorami wielu imprez na terenie Polski, będzie można jeszcze nie raz rozkoszować się łososiem z Alaski, poznać niezwykłe dania ze słodkich ziemniaków, odkryć wino z Kalifornii oraz spróbować dań z wyjątkową w smaku wołowiną.