Amerykański sen w eksperckim wydaniu – Targi HORECA®
Opublikowano: 06-11-2018
Biznes HoReCa to gra zespołowa wymagająca dobrej orientacji, podejmowania błyskawicznych decyzji i wiedzy. Zwycięża zespół, który czuje się najlepszy i jest nastawiony na wygraną. Dzięki Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie, które odbędą się w tym roku w dniach 7-9 listopada w EXPO Kraków, wszyscy ich uczestnicy pozyskają wiedzę, kontakty i rozwiązania, które w pełni pomogą im wykorzystać swój potencjał na osiąganie coraz wyższych miejsc na podium.
Kamera, akcja!
Kuchnia Mistrzów. Stałym bywalcom Targów HORECA® szerzej przedstawiać jej nie trzeba. Ci jednak, którzy do Krakowa przyjadą po raz pierwszy, powinni zwrócić na nią szczególną uwagę! To właśnie tam najlepsi w swoim fachu dzielą się know-how ze zwiedzającymi. Co czeka na nich w tym roku?
– Pokażemy i będziemy odkrywać Amerykę od kuchni. Znani kucharze zainspirowani amerykańskimi oryginalnymi produktami zaproponują swoje autorskie dania, które pozwolą spojrzeć na tradycyjną i nowoczesną amerykańską sztukę kulinarną z polskiej perspektywy – zapowiada Iwona Miliszkiewicz-Bielak, kierownik zespołu targowego.
Breadway – CHLEB COMES BACK
Breadway to cykl prezentacji i warsztatów dla szefów kuchni, kucharzy i właścicieli lokali gastronomicznych przygotowany we współpracy z ekspertami z branży piekarniczej. Gościem specjalnym będzie Monika Walecka – fotografka, piekarka, właścicielka mikro piekarni Cała W Mące, w której wypieka rzemieślnicze chleby na zakwasie z naciskiem na użycie mąk pełnoprzemiałowych z pradawnych gatunków zbóż. W czwartek, 8. listopada, wykona pokaz „Jedno ciasto wiele możliwości. Jak z ciasta na chleb wykombinować różne smaki dzięki nieskomplikowanym dodatkom / Jak mając ciasto bazowe wykonać różne rodzaje.”
Grill Skill – czyli wariacje na temat kuchni amerykańskiej
W programie targów, w ramach Kuchni Mistrzów, znajdziemy też m.in. pokazy przygotowane przez „Polish BBQ Kings” – jeden z najlepszych teamów kulinarnych na świecie. Jego wariacje na temat grillowania zachwyciły już niejednego jurora najsławniejszych konkursów gastronomicznych na świecie. Klasyczna wołowina czy może ryby: łosoś i mintaj amerykański? W „Kuchni Mistrzów” każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz „Polish BBQ Kings” wiedzą i doświadczeniem podzieli się Krzysztof Gawlik, jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Zaprezentuje kuchnię amerykańską z zupełnie innej perspektywy – zamiast wołowiny na oczach zwiedzających przygotuje m.in. zupę/krem z małży, łososia glazurowanego syropem klonowym czy pastrami i NY sandwich.
Wszystkie kulinarne pokazy będą tradycyjnie już transmitowane na olbrzymim telebimie, znajdującym się za sceną pokazów. Wszystko po to, by zwiedzający mogli obserwować każdy ruch mistrzów, a następnie wiernie odtworzyć je w swoich kuchniach.
Nowością tegorocznej edycji jest Salon Barmana i Baristy Bar B-Q. Odbędą się w nim m.in. warsztaty z koktajlami na bazie amerykańskiego Bourbonu w roli głównej. Krakowscy mistrzowie sporządzania drinków zaprezentują techniki przygotowania, łączenia tego wyjątkowego trunku z potrawami oraz opowiedzą historię Bourbonu Amerykańskiego.
Yes, you can!
Targi HORECA® nie mogłyby się odbyć bez solidnej dawki wiedzy, przekazanej zwiedzającym przez największe autorytety branży, m.in. Tomka Leśniaka – kucharza sportowców, Szefa Kuchni „Bistro Bene”, Sebastiana Krauzowicza – trenera kadry narodowej kucharzy czy Rafała Targosza – właściciela restauracji „Zakładka”. Definiowanie i redefiniowanie inwestycji condo- i aparthotelowych, tworzenie idealnej dla danego lokalu karty dań, optymalne zarządzanie kosztami, inteligentne zarządzanie energią elektryczną, tajniki przygotowania legendarnej wołowiny z USA, projektowanie restauracji premium czy najlepsze metody budowania zgranego i efektywnego zespołu – to tylko wybrane zagadnienia, które zostaną poruszone podczas eksperckich prelekcji.
Take it Fizzy
W tym roku motywem przewodnim Międzynarodowych Targów Wina ENOEXPO®, odbywających się równocześnie z Targami HORECA®, będą wina musujące. Degustacje cavy, szampana, prosecco a także polskich win musujących to obowiązkowe punkty programu. Do tego w specjalnie dobranych profesjonalnych kieliszkach, które podkreślą walory wina. Wyjątkową okazją będzie możliwość degustacji szampana w najdroższych srebrnych kieliszkach. Ponadto w programie degustacje win różowych, szkolenia i warsztaty dla restauratorów oraz jedyna okazja do spróbowania win, które otrzymały medale w konkursach winiarskich towarzyszących Targom Wina. Targi ENOEXPO® to jedyne w Polsce spotkanie przedstawicieli branży winiarskiej. Na przestrzeni ostatnich lat wypracowało już swoją własną, odrębną markę.
Dream Team
Hasłem przewodnim Targów HORECA® jest Dream Team. Jak go zbudować? Jak motywować do osiągania coraz lepszych wyników? M.in. tego dowiedzą się Zwiedzający Targów HORECA®. Tymczasem organizatorzy zachęcają do obejrzenia wideo zapowiedzi wydarzenia, bezpośrednio nawiązującego do tegorocznego motywu przewodniego oraz Partnera Honorowego: USDA, Ambasady Amerykańskiej, Projektu „Ameryka od Kuchni”.