Mistrzowskie Spaghetti al Pomodoro

Opublikowano: 13-11-2018

Czy istnieje przepis na klasyczne Spaghetti al Pomodoro, który może zaskoczyć i oczarować? Carolina Diaz udowodniła, że tak. Reprezentantka Stanów Zjednoczonych zainspirowana zdrową i radosną tradycją przyrządzania makaronu we Włoszech, zachwyciła swoim autorskim przepisem jurorów konkursu Pasta World Championship.

Carolina to pierwsza w historii kobieta, która otrzymała tytuł Master of Pasta. Przygotowane przez nią Spaghetti al Pomodoro całkowicie oczarowało jurorów. Po dwóch dniach intensywnych zawodów Pasta World Championship, które odbyły się w październiku w Mediolanie, Carolina zmierzyła się w finale z Tobym Wangiem, 33-letnim kucharzem pochodzącym z Pekinu. Zwyciężczyni sprytnie wykorzystała każdą część pomidora do przyrządzenia potrawy, która charakteryzowała się idealną równowagą pomiędzy kwaśnością a słodyczą. Do sosu dodała łodygę pomidora, która spełniła rolę ziołowego składnika, wykorzystała także trzy różne rodzaje pomidorów koktajlowych.

Wyraziłam włoskość po swojemu – powiedziała Carolina Diaz, amerykańska szefowa kuchni oraz zwyciężczyni mistrzostw Barilla Pasta World Championship 2018. To dla mnie zaszczyt zostać pierwszą kobietą, której przyznano tytuł Master of Pasta. Kobiety przejmują pałeczkę, czas by nasza praca została doceniona na całym świecie.

Carolina dorastała w dużej meksykańskiej rodzinie na obrzeżach Chicago. Balansowania smakiem nauczyła się od ojca, który także gotował. W 2012 roku, po kilku latach pracy jako kucharz, Carolina postanowiła odkryć kuchnię włoską i w 2016 roku dołączyła do zespołu Terzo Piano w Instytucie Sztuki w Chicago, gdzie podjęła pracę jako Chef di Cucina. Carolina używa lokalnych i organicznych produktów do przyrządzania pysznych śródziemnomorskich dań z amerykańską nutką.

Makaron częścią zdrowej diety

Za sprawą pokazów kulinarnych na żywo, degustacji czy konferencji na temat roli piękna w przygotowaniu jedzenia, mistrzostwa Pasta World Championship pod hasłem „Jedz pozytywnie”, pozwoliły także zauważyć jak ważną częścią zdrowej diety jest makaron.

Mistrzostwa Pasta World Championship 2018 okazały się wspaniałym sukcesem – dodał Raffaele Daloiso, dyrektor ds. Marketingu w Grupie Barilla. W Barilla dążymy do tego, by zachęcić nowe pokolenie utalentowanych kucharzy do wyrażania siebie poprzez makaron, a w rezultacie do tego, by zainspirować miłośników jedzenia do odżywiania się w sposób pozytywny i zdrowy.

Spaghetti al Pomodoro według Caroliny Diaz

„To danie z meksykańskim akcentem. Jestem Meksykanką, dlatego klasyczny sos pomidorowy urozmaicam przyprawami z mojego rodzinnego kraju”

Carolina Diaz 

Barilla Spaghetti no. 5 z pomidorami, cytryną i papryką peperoncino 

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg pomidorów cherry 
  • 1 łyżeczka czosnku (2 posiekane ząbki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 papryka peperoncino
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1/2 szklanki liści bazylii 
  • łyżka parmezanu

Przygotowanie:

  1. Odcisnąć sok z ½ kg pomidorów cherry.  Zachować miąższ.
  2. Pozostałe ½ kg pomidorów obtoczyć w oliwie z oliwek extra virgin, posolić i piec w temp. 200 stopni przez 20 minut. Odcisnąć sok. Zachować miąższ i sok. 
  3. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek extra virgin, dodać posiekany czosnek i gotować na wolnym ogniu do czasu aż czosnek się lekko zarumieni. Dodać cały miąższ i pół szklanki odsączonego soku z upieczonych pomidorów. Gotować przez 40 minut na średnim ogniu. Na 10 min. przed końcem dodać posiekaną bazylię, skórkę z cytryny i posiekaną paprykę.
  4. Zagotować wodę, dodać sól i ugotować spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  5. Ugotowany makaron dodać do miąższu i delikatnie wymieszać.
  6. Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem.

Smacznego!

***

Więcej informacji dotyczących Pasta World Championship, pełna lista uczestników i ich biogramy oraz skład jury na stronie: https://www.barilla.com/pl-pl/pasta-world-championship-2018 

***

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 140 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.