Ciasta wigilijne
Opublikowano: 10-12-2018
Boże Narodzenie to czas, kiedy z kuchni unosi się wiele kuszących zapachów, ale jednymi z najbardziej aromatycznych potraw są oczywiście ciasta. Wiele osób jest zgodnych w kwestii tego, że nie ma nic lepszego w święta niż domowe, rodzinnie przygotowane ciasta, wśród których królują piernik i makowiec. Są one ważną częścią tej niezwykłej atmosfery, jaka wytwarza się wyłącznie w okresie Bożego Narodzenia. Ciekawe, w jaki wielu domach nadal kultywuje się zwyczaj, że słodkości można skosztować dopiero po powrocie z Pasterki… ?
Przypominamy przepisy na najpopularniejsze ciasta wigilijne i życzymy smacznych świąt!
PIERNIK
Składniki:
- 5 średnich jabłek
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Przepis: https://www.mniammniam.com/Piernik_wigilijny-7607p.html
MAKOWIEC
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 50 g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 190 ml ciepłego mleka
- 110 g masła, roztopionego i ostudzonego
MASA MAKOWA
- 250 g maku
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g rodzynek
- 25 g SMAŻONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub kandyzowanej
- 50 g miękkiego masła
- 1 kieliszek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
ORAZ
- lukier i 2 łyżki smażonej skórki do dekoracji
Przepis: https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/przepis.html
ORZECHOWIEC
Składniki:
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1,5 szklanki mąki białej mąki pszennej
- 2 jaja
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 150 g masła roślinnego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu
Krem
- 3 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego, migdałowego, sojowego
- 150 g dobrej jakości masła roślinnego (może to być zwykłe masło)
- ziarenka jednej laski wanilii
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
Masa orzechowa
- 250 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 75 gr masła roślinnego
Przepis: http://www.latwe-przepisy.pl/orzechowiec-wigilijny/
SERNIK
Składniki:
- 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*
- 200 g masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
- 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
- aromat waniliowy lub rumowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
- bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania
Miękka polewa czekoladowa:
- 70 ml śmietany kremówki 36%
- 70 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej
Przepis: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny
MIODOWNIK
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- kostka masła
- 6 łyżek płynnego miodu
- 3 jajka
- szczypta soli
Przepis:https://polki.pl/gwiazdka,miodownik-miodownik-krolewski-miodownik-z-orzechami,10426309,artykul.html
KEKS Z BAKALIAMI
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki wódki
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- starta skórka z 1 cytryny
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 500 g bakalii: suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszone daktyle