Rzeczy, których nigdy nie rób w restauracji
Opublikowano: 04-01-2019
Jeśli próbujesz zrobić na kimś wrażenie – czy to na randce, czy przy kliencie – może chciałbyś ponownie zweryfikować swoje maniery przy stole? Dlaczego? Ponieważ wg badania przeprowadzonego wśród Brytyjczyków przez Independent, aż 60% ankietowanych poczuło zniechęcenie do partnera przez brak znajomości etykiety w restauracji. Wiele osób najpewniej zakłada, że część z nakazów i zakazów nie musi już być stosowane, a 32% ludzi twierdzi, że niektóre zasady, dotyczące etykiety stołowej są zbyt staroświeckie. Na przykład 39% Brytyjczyków uważa, że można używać telefonu przy stole pod warunkiem, że zrobi się to tylko raz lub dwa razy.
Oto zestawienie 34 błędów, jakie są niedopuszczalne podczas wizyty w restauracji. Warto pamiętać, że materiał został przygotowany przez specjalistów z „the world’s most free-thinking newspaper”.
1. Kliknięcie palcami, by zwrócić uwagę kelnera
2. Rozmowa z pełnymi ustami
3. Bycie zbyt głośnym
4. Wycieranie rąk w obrus
5. Wydmuchiwanie nosa w serwetkę
6. Pozwalanie dzieciom przychodzić i odchodzić od stołu, kiedy chcą
7. Zlizywanie z noża
8. Pozwalanie dzieciom słuchać filmów wideo w telefonie
9. SMS-y przy stole
10. Odbieranie / nawiązywanie połączenia telefonicznego
11. Pozwalanie swoim dzieciom bawić się sztućcami i przyprawami
12. Poprawianie makijażu przy stole
13. Pytanie o wykałaczkę i wyjęcie jedzenia z zębów przy stole
14. Umieszczanie telefonu na stole
15. Nie zostawienie napiwku
16. Zbyt głośne dmuchanie na gorący posiłek
17. Robienie zdjęcia posiłku
18. Nie dzielenie się „talerzem do podziału”
19. Prośba o ketchup w znakomitej restauracji
20. Flirt z kelnerem / kelnerką
21. Chowanie serwetki w kołnierzu
22. Trzymanie noża, jak ołówka
23. Wybieranie lodu z napoju palcami
24. Trzymanie noża i widelca w niewłaściwych rękach
25. Zapłacenie dokładnego udziału przy podziale rachunku
26. Wyjście na zewnątrz, żeby zapalić
27. Wlewanie białego wina do kieliszka używanego do czerwonego
28. Picie drinka, gdy tylko zostanie podany
29. Używanie niewłaściwych sztućców
30. Zmienianie krzeseł i przesuwanie stołów, aby pomieścić całą grupę
31. Wybredne zmienianie zamówienia na posiłek
32. Niepoprawne wymienianie nazwy potrawy
33. Proszenie o nóż i widelec, ponieważ nie chcesz używać pałeczek
34. Pytanie, czy posiłek jest wegański, bez nabiału, bez glutenu itp.