16.01. – Dzień Pikantnych Potraw

Opublikowano: 14-01-2019

Dzień Pikantnych Potraw to jedno z nietypowych świąt gastronomicznych, jakie szczegółowo opisaliśmy we wcześniejszym materiale w dziele Ciekawostek. Obchodzone jest 16 stycznia, a smakosze dań ostrych mogą skorzystać z naszych podpowiedzi, by uczcić święto, konsumując bardzo pikantne, samodzielnie przygotowane potrawy.

PRZYSTAWKA – Pikantne śledzie w ognistej zalewie

Składniki:

  • śledzie w oleju – 400 g
  • Ketchup Hellmann’s Extra Hot – 4 łyżki
  • cebula czerwona – 1 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • ogórek konserwowy – 2 szt.
  • ser żółty – 60 g
  • koperek – 0,5 pęczków

https://www.przepisy.pl/przepis/pikantne-sledzie-w-ognistej-zalewie

ZUPA – Pikantna zupa meksykańska z kurczakiem

Składniki:

  • 1 średnia posiekana cebula 
  • 2-3 duże ząbki posiekanego czosnku 
  • 2 łyżki oliwki 
  • mała puszeczka (100g) marynowanych zielonych papryczek chili, posiekanych 
  • 1 puszka pomidorów (~420g) 
  • 4 szklanki rosołu z kurczaka 
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire 
  • 1 łyżeczka przyprawy chili 
  • 1-2 łyżeczki mielonego cuminu 
  • 1 łyżeczka przyprawy adobo (niekoniecznie) 
  • 1/2 łyżeczki sosu Tabasco 
  • 4 tortille 
  • 1 1/2 łyżki maki 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1/2 kg gotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę 
  • sól i pieprz, do smaku

https://www.mniammniam.com/Pikantna_zupa_meksykanska_z_kurczakiem-1728p.html

DANIE GŁÓWNE – Żeberka na ostro

Składniki:

  • 1 kg – żeberka wieprzowe,
  • 2 łyżeczki – papryka ostra
  • 2 łyżeczki – imbir mielony
  • 3 ząbki – czosnek świeży,
  • Sól, Pieprz biały
  • 4 łyżki – olej sojowy lub słonecznikowy

https://www.mojegotowanie.pl/przepis/zeberka-na-ostro2

DESER – Ciastka czekoladowe z chili

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 40 g jasnego cukru muscovado
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki drobniutko posiekanej ostrej papryczki chilli
  • 2 łyżki golden syrupu
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-czekoladowe-z-chilli