Rozpoczął się Madrid Fusión 2019
Opublikowano: 28-01-2019
W poniedziałek 28 stycznia rozpoczyna się kolejna edycja International Madrid Fusion Summit, w której udział weźmie ponad stu szefów kuchni, odbędzie się ponad 60 pokazów technicznych, 21 warsztatów kształtujących i 15 wydarzeń, w tym konkursy, aukcje i wręczenia nagród. Ponadto będą odbywały się rozmowy i degustacje najlepszych na świecie propozycji gastronomicznych i będą one transmitowane codziennie na stronie internetowej organizatora i przez media społecznościowe kongresu. International Madrid Fusion Summit zmieni na trzy dni stolicę Hiszpanii w międzynarodowe centrum gastronomiczne. Udział prelegentów z całego świata, a także uznanych szefów kuchni z Hiszpanii i zza granicy świadczą o niezwykłej randze tego wydarzenia.
17 edycja obejmie w sumie 107 wystawców, z których 16 to kobiety, z udziałem znakomitych szefów kuchni, takich jak: Ferran Adrià (Fundacja El Bulli), Javi Estévez (La Tasquería), Mario Sandoval (Coque), Dani García (Dani García ), Dabiz Muñoz (DiverXo), Quique Dacosta (bar Mercat), Elena Arzak (Arzak), Eneko Atxa i Xabi Uribe-Etxebarria (Azurmendi), Elena Lucas (La Lobita), Martin Ducout i Yann Barraud (Le Cordon Bleu), Pedro Giménez (Tribeca), Arminda García i Víctor Bossecker (Finca de Uga) i wielu innych. Tegorocznymi gośćmi specjalnymi są Kopenhaga, Budapeszt i San Francisco. Podkreśla się także powrót Ferran Adrià, który nie uczestniczył w tego typu wydarzeniach przez siedem lat, prezentując elBulli 1846.
Tegoroczne wydarzenie poświęcone jest technikom kulinarnym, które zaprezentują m.in. kucharze Disfrutara Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Wydarzenie obejmie również debatę na temat kreatywności z udziałem Alberta Adrià (elBarri), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz) i Dabiz Muñoz (DiverXo) z interesującym uczestnikiem: androidem IBM zdolnym zmierzyć, czy sztuczna inteligencja przewyższa ludzką pomysłowość.
Jednym z poruszanych tematów będzie też poszukiwanie rozwiązań przeciwko powstawaniu odpadów i zostanie przedstawiona hiszpańska wersja aplikacji o nazwie Too Good To Go. Jest np. używana w Paryżu do sprzedaży nadmiaru śniadań w luksusowym hotelu Mandarin Oriental.
Jeśli chodzi o obecność kobiet, w imprezie wystąpi Ana Roš, samouk szef kuchni z restauracji Hiša Franko w Słowenii, która w 2017 roku otrzymała tytuł najlepszego szefa kuchni, Begoña Rodrigo de Jorge, szef kuchni restauracji La Salita w Walencji oraz specjalistka w dziedzinie grzybów Elena Lucas z La Lobita w Soria. Maca de Castro dołącza do grupy ze swoją majorkańską restauracją z lokalnymi produktami i lokalnie złowionymi rybami. Natomiast Najat Kaanache z restauracji Nur w Medynie w Fezie pokaże esencję kontynentu z aromatami i kolorami Maroka.
https://www.madridfusion.net/en/
https://www.esmadrid.com/en/whats-on/madrid-fusion-municipal-conference-centre
https://www.priceless.com/celebrity/13236/madrid-fusion-2019