Zupa grzybowa z wędzonymi śliwkami i krajanką pszeniczną
Opublikowano: 08-07-2009
Składniki: ? 100 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki) ? włoszczyzna (marchewka, cebula, seler, por) ? 2 ząbki czosnku ? 1 cebula ? 1/2 marchewki do starcia ? 150 g łuskanej pszenicy ? 30 g wędzonych śliwek ? 5 ziaren jałowca ? 200 ml śmietanki 30% ? sól, pieprz ? szczypta bulionu grzybowego
? pszenicę dokładnie płuczemy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na pół godziny, po czym gotujemy, dodając sól, pieprz i parę suszonych grzybów do smaku
? ostudzoną pszenicę wkładamy do wysmarowanych olejem stożkowych kieliszków do wódki i wkładamy do lodówki do zastygnięcia
? włoszczyznę obieramy, tniemy na kawałki i wrzucamy do wrzątku z solą i pieprzem ? gotujemy wywar
? grzyby moczymy pół godziny, następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły
? śliwki, po usunięciu pestek, tniemy w paseczki
? ugotowane grzyby odcedzamy, zachowując wywar, i tniemy w drobne kawałki; odcedzamy włoszczyznę i łączymy wywar z warzyw z wywarem z grzybów
? pokrojone w kostkę cebulę i czosnek smażymy na patelni delikatnie do zeszklenia, wrzucamy do wywaru, zagotowujemy
? następnie do wywaru dodajemy zgniecione ziarna jałowca, pokrojone śliwki i grzyby, gotujemy 15 minut; 5 minut przed końcem gotowania dodajemy starte na drobnej tarce pół marchewki, a na koniec zagęszczamy zupę słodką śmietanką
? wyjmujemy pszenicę w kieliszkach z lodówki i wyjmujemy z kieliszków na deseczkę
? kroimy na 4 części, układamy w formie gwiazdy na talerzu i nalewamy zupę