Składniki:
• 320 g filetów z halibuta
• 1 cytryna
• 200 g zielonych szparagów
• 3 ząbki czosnku
• 4 pomidory bez skórki
• ½ łyżeczki tajskiej pasty curry
• 2 łyżeczki sosu ostrygowego
• 3 cebule dymki
• 250 ml kwaśnej śmietany
• 1 pęczek świeżego estragonu
• 2 arkusze papieru ryżowego
• sól, pieprz, oliwa |
|
• do moździerza przekładamy składniki marynaty do ryby: startą skórkę z cytryny, posiekany estragon, czosnek, sól i oliwę – wszystko ucieramy na jednolitą masę |
|
• filety halibuta równamy i kroimy w ładne kawałki, przekładamy do miski i obtaczamy w marynacie; odstawiamy na 20 minut, aby mięso ryby nabrało aromatu |
|
• arkusze papieru (ciasta) ryżowego namaczamy w misce z wodą, aby zmiękły i rozkładamy na desce |
|
• smarujemy oliwą i układamy na wierzch zamarynowaną rybę |
|
• zawijamy ciasto ryżowe wokół ryby i przekładamy do naczynia do gotowania na parze lub parowego piekarnika |
|
• gotujemy przez ok. 10 minut |
|
• cebulę i pomidory kroimy w grubą kostkę; na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy pomidory |
|
• kiedy się podduszą, doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką z cytryny, sosem ostrygowym i posiekanym szczypiorem od dymki |
|
• na patelni z oliwą podsmażamy chwilę czosnek pokrojony w cienkie plastry, zalewamy kwaśną śmietaną i redukujemy |
|
• wkładamy górne części obranych szparagów przekrojone na pół, dusimy 2-3 minuty, aby szparagi pozostały chrupkie, lub dłużej jeśli wolimy bardziej miękkie |
|
• doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką z cytryny, sosem ostrygowym i pastą curry |
|
• na talerze wykładamy szparagi, na nie halibuta w cieście ryżowym; polewamy sosem od szparagów, obok nakładamy gęsty sos z pomidorów, dekorujemy listkami zielonego zioła, np. natki pietruszki lub estragonu |
|
Dobre rady:
• zamiast pasty curry, możemy użyć zwykłej przyprawy curry w proszku, zamiast sosu ostrygowego możemy użyć musztardę
• jeśli nie mamy piekarnika parowego, za kilka złotych możemy kupić stalową wkładkę do garnka i znakomicie gotować na parze |
|