Pierogi z kozią bryndzą Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 500 g mąki pszennej ? 6 jaj ? 3 ząbki czosnku ? 1 por ? 500 g koziej bryndzy ? 2 łyżki tartego chrzanu ? 3 łyżki masła ? 1 łyżeczka suchego majeranku ? sól, pieprz, oliwa ? kozią bryndzę mieszamy z chrzanem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem ? do miski przekładamy mąkę, wybijamy 5 żółtek z jaj i dodajemy ciepłą wodę dla konsystencji; składniki ciasta zarabiamy czyli dokładnie mieszamy ? przekładamy ciasto na deskę i przesypując mąką dokładnie wyrabiamy ? ciasto wałkujemy na cienkie arkusze na desce, tniemy na pół i smarujemy rozmąconym jajkiem ? na jeden płat nakładamy uformowane w dłoniach kuleczki z farszu ? kładziemy na to drugi płat ciasta, wokół każdej kuleczki wycinamy szklanką małe pierożki i dokładnie zlepiamy brzegi ? wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy aż do wypłynięcia i 2?3 minuty po wypłynięciu ? na rozgrzaną oliwę na patelni wrzucamy masło, roztapiamy, dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki i pora pokrojonego w półplastry ? dodajemy trochę tartego chrzanu, majeranek, ewentualnie rozprowadzamy 2?3 łyżkami płynu od gotujących się pierożków; doprawiamy solą i pieprzem do smaku ? ugotowane pierożki przekładamy do sosu, a potem razem z sosem na talerze Przygotował Karol Okrasa