• doradę filetujemy – odcinamy łeb ze skrzelami i przesuwając się ostrym, giętkim nożem wzdłuż struny grzbietowej wycinamy dwa filety, złączone płetwą ogonową; filety czyścimy i usuwamy ości
• w moździerzu przygotowujemy marynatę do ryby, ucierając posiekaną ostrą papryczkę, posiekaną natkę pietruszki, miętę, czosnek i oliwę
• filety solimy i pieprzymy, po czym smarujemy marynatą od strony mięsa
• duży kawałek folii aluminiowej składamy dwukrotnie na pół i robimy coś w rodzaju kieszonki
• do środka wkładamy ugotowaną białą fasolę, rozgnieciony czosnek, młodą cebulkę i szczypior
• na tym układamy zamarynowaną rybę, dodajemy sól, pieprz, łodygi z mięty i natki pietruszki, wino i masło
• kieszonkę z folii dokładnie zawijamy
• z kolejnego kawałka folii robimy ponownie kieszonkę, nalewamy do niej trochę oliwy, wina, dodajemy masło, rozgnieciony czosnek, trochę miodu
• układamy w niej pokrojone w większe kawałki młode warzywa (np. duże plastry kapusty, marchewki pokrojone wzdłuż na pół, młodą cebulkę dymkę, obrane szparagi ,itd.); doprawiamy solą i pieprzem
• zawinięte kieszonki z rybą i z warzywami układamy na grillu i pieczemy: rybę około 10 minut, a warzywa 15-20, stale obracając
• wyjmujemy z folii i układamy na talerzach
Dobre rady:
• zamiast dorady, możemy w ten sposób podać pstrąga, łososia czy filet z pangi