Wyjątkowa edycja L’ART DE LA CUISINE MARTELL 2019
Opublikowano: 11-03-2019
Dwukrotni zwycięzcy, nagroda specjalna od Jury Degustacyjnego, nowości ze świata cognac Martell i znakomici goście – zakończona w ostatni weekend
17. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la Cuisine Martell, która odbyła się na Zamku w Rynie była wyjątkowa pod każdym względem.
Jak co roku, w pierwszy weekend marca, na dziedzińcu Hotelu Zamek Ryn do kulinarnej rywalizacji stanęli młodzi kucharze z całego kraju. Z 55 zgłoszeń Jury wybrało 15 ekip, które – wraz z ubiegłorocznymi zwycięzcami – zmierzyły się z niełatwym zadaniem przygotowania dania z kurczaka sielskiego, harmonizującego z wybranym cognac Martell.
Smak zwycięstwa
O wyjątkowości tegorocznej edycji L’Art de la Cuisine Martell 2019 świadczy fakt, że – po raz pierwszy w historii konkursu – ubiegłoroczni zwycięzcy obronili tytuł. Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z warszawskiej restauracji Pink Lobster zatrzymali puchar Martell. W ramach nagrody głównej, laureaci będą mieli okazję wyjechać do Chateau Chanteloup, gdzie ich osobistym przewodnikiem po świecie Martell’a będzie Christoph Valtaud, Cellar Master Domu Koniaku Martell.
Specjalną nagrodę postanowiło przyznać Jury Degustacyjne i jego przewodniczący – Andrea Camastra, Szef Kuchni warszawskiej restauracji Senses 1*. Za wyjątkowy smak dania otrzymali ją Angelika Kowalik i Łukasz Wajda z restauracji Pod Nosem w Krakowie. Będą mogli nie tylko uczestniczyć w kolacji z najbogatszym menu degustacyjnym z wine pairingiem, ale co najważniejsze, odbyć staż pod okiem jednego z najwybitniejszych szefów w Polsce.
Jury Koneserów Smaku i Koniaku, w którego skład wchodzili między innymi, scenarzysta i felietonista Andrzej Saramonowicz, fotografka Izabela Urbaniak, szef kuchni – Jan Kuroń, wiceprezes Wyborowa Pernod Ricard – Andrzej Szumowski czy Cellar Master Maison Martell – Christophe Valtaud, postanowiło docenić danie przygotowane przez Macieja Małeckiego i Marcina Nowaka z Brasserie Warszawska.
Pozostałe miejsca na podium zajęli:
II miejsce: Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz z Nicolaus Hotel & Culinary, Toruń
III miejsce: Radosław Gierałtowski, Viktor Soliar, restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
Podróż do świata cognac Martell
Tegoroczni Goście biorący udział w wydarzeniu, oprócz obserwacji zmagań konkursowych, mieli okazję uczestniczyć w licznych atrakcjach dodatkowych, wprowadzających do świata cognac Martell.
Degustacje z udziałem Cellar Master’a Maison Martell – Christophe’a Valtaud oraz Ambasadora marki – Marcina Rogulskiego pozwoliły poznać nowe odsłony trunku: Martell VSOP Aged in Red Barrels oraz Martell Blue Swift. Ten pierwszy leżakuje w specjalnie wyselekcjonowanych czerwonych beczkach, które swój kolor zawdzięczają uprzednim starzeniu w nich innych eaux-de-vie. Martell Blue Swift natomiast to VSOP starzony w beczkach po Bourbonie z regionu zwanego Bluegrass State w Kentucky. Jego stworzenie nawiązuje do historycznej pierwszej dostawy koniaku do Stanów Zjednoczonych Ameryki.
Goście mogli również wybrać się w wirtualną podróż po Château de Chanteloup czy posłuchać „smaczków” o muzyce od kuchni, o których opowiadał Piotr Metz.
Partnerzy i sponsorzy przygotowali także szereg wykładów, warsztatów i prezentacji.
WIĘCEJ: www.martell.com/pl-pl www.zamekryn.pl/martell
Facebook: @LArtdelacuisineMartell