• marchewki, pietruszki i selera skrapiamy oliwą, zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30 do 40 minut
• wyjmujemy z pieca i kroimy w drobną kostkę
• wlewamy do rozgrzanego garnka słodką śmietankę, po czym przekładamy do niej pokrojone warzywa i mocno ucieramy łyżką na mus
• doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy masło, posiekane jajko na twardo i posiekaną natkę pietruszki – wszystko dokładnie mieszamy
• filety z lina moczymy w osolonej zimnej wodzie przez 1 godzinę, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy, nacinamy skórę, aby nie ściągała mięsa podczas smażenia
• plastry ziemniaków (bardzo cienkie!) kroimy w kwadraty
• filety obtaczamy w mące z obu stron i smarujemy rozmąconym jajem; od strony mięsa obkładamy kwadratami z ziemniaków
• układamy delikatnie na rozgrzanej patelni z oliwą ziemniakami do dołu i smażymy na złoty kolor z obu stron po 3-4 minuty (od strony ziemniaków nieco dłużej)
• do nagrzanego naczynia wlewamy wywar, dodajemy posiekaną botwinkę, chwilę parzymy ją w wywarze, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem
• na talerz wykładamy mus z warzyw – najlepiej do okrągłej foremki; obok lejemy sos z botwinki, na to kładziemy kawałek ryby ziemniaczaną „łuską” do góry, dekorujemy natką pietruszki
Dobra rada:
• zamiast lina, możemy użyć innej białej ryby o zwięzłym mięsie