Zero Waste Story – Jak gotować i nie marnować?

Opublikowano: 16-05-2019

Nie lubicie marnować jedzenia lub chcecie je ograniczyć do minimum, a nie wiecie co zrobić z kilkudniową rzodkiewką lub zalegającą w szafce puszką ciecierzycy? Jeżeli tak to te warsztaty są dla Was!

Statystyczny Polak marnuje 235 kg. żywności rocznie. W skali całego kraju to ok. 9 mln ton jedzenia! Trend w gotowaniu „zero waste”, zwany także „no waste food” polega na tym, że gotujmy smacznie, zdrowo, ekologicznie i … ekonomicznie, bez marnowania żywności! ?? Idąc na zakupy możemy dokładnie zaplanować, jakie rzeczy chcemy kupić i co z nich zrobimy. Wykorzystując każdy składnik kilkukrotnie, do kolejnego dania, dowiemy się jak nie marnować ani grama żywności! ?
 
Wszystkie składniki które wykorzystamy uzupełniają się wzajemnie, są pyszne, i zdrowe… a to wszystko szybko i bez wyrzucania ‚resztek’ takich jak woda po ciecierzycy, głąby obierki, skórki, czy liście. ??
 
Prowadzący pokaże Wam także, że warto i jak łatwo można hodować warzywa zioła i jadalne kwiaty z resztek, które zarówno wspaniale smakują, jak i pięknie wyglądają jako ozdoba talerza, czy domu 🙂 ?
 
Już 3.06.2019, w studio Cook Story by Samsung – warsztaty kulinarne, porady i triki… wspólnie przygotujemy:
 
Pyszne i proste pasty, sałatki i przekąski:
– hummus z warzyw strączkowych z tahiną z prażonego sezamu, suszonymi pomidorami, podany z pesto z liści rzodkiewki ?
– sałatka z głąbów z imbirowym majonezem z aquafaby ?
– rzodkiewki marynowane w soku z pomarańczy podane ze świeżymi ziołami i jadalnymi kwiatami ?
 
Zupa:
– krem z pieczonych skorup dyni, z warzywami z rosołu, chipsami z obierków, trawą cytrynową i świeżymi ziołami ?
 
Danie główne:
– „ruskie” pierożki won ton z kozim serem, podane z okruchami w palonym maśle oraz pudrem ze skorup cebuli ?
 
Deser:
– beza pavlova z aquafaby, podana z mrożonymi owocami, kremem waniliowym i jadalnymi kwiatami ??
 
A to wszystko podane na w pełni biodegradowalnych i jadalnych talerzach otrębowych od Biotrem, udekorowane jadalnymi kwiatami od Ogrodnictwo Lawenda oraz ziołami od Origanum.
 
PS. Pestka z awokado jest pełna wartości odżywczych i doskonale nadaje się jako jeden ze składników koktajli. Endżoj!
 
Będzie cudownie! Zapraszamy!
 
Link do wydarzenia:  https://www.facebook.com/events/379666965962748/