Filmowa Europa na Widelcu 2019
Opublikowano: 22-05-2019
Europa na Widelcu po raz 11. zgromadzi we Wrocławiu wszystkich miłośników dobrej kuchni.
Od 3 lat jest to impreza nie tylko kulinarna, ale też KULTURALNA, a to za sprawą specjalnych pokazów filmowych, związanych tematycznie z jedzeniem i kulinariami. W tym roku organizatorzy filmowej części programu połączyli wydarzenie z akcją społeczną Menu Wolności.
Tegoroczny festiwal Europa na Widelcu zaplanowano w terminie 29.05-2.06. Będzie to 5 dni święta kuchni i dobrego jedzenia, które organizatorzy planują celebrować w każdy możliwy sposób. Będą więc degustacje, wielki targ na Rynku, spotkania z gośćmi specjalnymi, koncerty, kulinarne seanse filmowe, dyskusje, poczęstunki i inne niebanalne atrakcje.
Filmowa Europa na Widelcu to kulturalna część festiwalu, za organizację której odpowiadają FILMS for FOOD oraz kino Nowe Horyzonty i potrwa 3 dni (31.05 – 02.06). Tegoroczny program rozpocznie pokaz archiwalnych filmów dokumentujących obrady Okrągłego Stołu (w tym film w reżyserii tragicznie zmarłego Piotra Bikonta, współtwórcy festiwalu Europa na Widelcu) oraz Kolacja Wolności w Hotelu Monopol. Zarówno pokaz, jak i kolacja wpisują się w ogólnopolską akcję Menu Wolności organizowaną z okazji 30 rocznicy obrad Okrągłego Stołu. „Celem akcji jest propagowanie wśród wszystkich Polaków idei wspólnego i radosnego świętowania rocznicy wyborów 4 czerwca 1989 roku, które przyniosły Polsce wolność – mówi Lucyna Zembowicz z FILMS for FOOD. Festiwal Europa na widelcu był tym, który zainicjował świętowanie rocznicy 4 czerwca przy stole, dlatego to właśnie tu zorganizujemy pierwsze wydarzenie w ramach akcji Menu Wolności” – dodaje. Kolację Wolności przygotują dotychczasowi szefowie kuchni Hotelu Monopol: Krzysztof Żurek (Hotel Stary Kraków, pierwszy szef kuchni hotelu Monopol), Justyna Słupska-Kartaczowska (jadka Wrocław), Łukasz Budzik (Mennicza Fusion Wrocław) oraz Mariusz Kozak – obecny szef kuchni Hotelu Monopol. Menu Wolności w ich interpretacji będzie polskie, oparte na lokalnych produktach i zainspirowane historią Polski. Wśród serwowanych dań będzie można skosztować np. pączki z serem pleśniowym z Wańczykówki czy consommé z pomidorów.
Gośćmi specjalnymi kolacji oraz całego przeglądu filmowego będą Robert Makłowicz – ambasador i współorganizator festiwalu Europa na Widelcu oraz Katarzyna Bosacka – pomysłodawczyni i jedna z ambasadorek ogólnopolskiej akcji Menu Wolności.
Drugiego dnia festiwalu odbędą się pokazy 3 filmów poświęconych wielkim szefom kuchni oraz wielkim inspiracjom. Widzowie zobaczą historię Flynna McGarry’ego – nastolatka, który szturmem zdobył wymagający świat nowojorskich restauracji, Daniego Garcia – jednego z najsłynniejszych współczesnych hiszpańskich szefów kuchni oraz braci Roca, w filmowym zapisie ich kulinarnej podróży przez Turcję. Tego dnia, w nawiązaniu do filmu „Chef Flynn”, w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r) odbędą się warsztaty kulinarne, na które obowiązują wcześniejsze zapisy.
Trzeci dzień za sprawą 2 projekcji upłynie pod znakiem społeczeństwa i kultury kulinarnej. Pierwszy z nich to „Żniwa” o bardzo niekonwencjonalnej formie. Połączenie dokumentu z elementami fabularyzowanymi, tradycyjną pendżabską muzyką i tańcem daje obraz upokorzenia robotników pracujących na polach uprawnych. „Wino we krwi” to drugi, zaplanowany na ten dzień film. Dynamiczny, nakręcony iPhonem 6 prezentuje Gruzję, ojczyznę wina i fascynujący świat win naturalnych.
W cenie biletu każdego z seansów Filmowej Europie na Widelcu znajdą się nawiązujące do filmów poczęstunki oraz spotkania z gośćmi specjalnymi. Odbywać się również będą warsztaty kulinarne w towarzystwie masterchefa Mateusza Zielonki w restauracji Surfer.
Jest to inicjatywa łącząca świat sztuki filmowej z kulinariami. W jej ramach odbywają się cykliczne pokazy najlepszych filmów (fabularnych i dokumentalnych) o jedzeniu oraz towarzyszące im spotkania z ekspertami, naukowcami, artystami, dziennikarzami, producentami żywności i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupełniają wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty, akcje kulinarne i działania artystyczne. Ideą twórców FILMS for FOOD jest propagowanie kultury kulinarnej w Polsce. Traktują oni film jako narzędzie edukacji, a jednocześnie nośnik zmian społecznych.
Pokazy odbywać się będą w Kinie Nowe Horyzonty (KNH). W odróżnieniu od zwykłych multipleksów KNH stanowi przestrzeń dla debat, dyskusji i spotkań z twórcami (nie tylko ze świata filmu). Przez wzgląd na rozmaite projekty artystyczne (przeglądy kinematografii z całego świata czy akademie filmowe) zdaje się być najlepszym możliwym miejscem do projekcji obrazów w ramach Filmowej Europy na Widelcu.
Wydarzenie zostało objęte patronatem medialnym: Magazynu Kukbuk, Food Service, Ouichef.pl, Radio RAM, Radio Wrocław, Wrocław.pl, KochamWrocław.pl, Wroclife, OCZY.MAG i Have a bite.
RAMOWY PROGRAM
Piątek pod hasłem Menu Wolności
Pokaz specjalny z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej
31.05 godz. 18.30
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24
Cena biletu (film + poczęstunek + spotkanie): 8,90 zł
Do kupienia w kinie Nowe Horyzonty i na stronie: www.kinonh.pl
Kolacja Wolności
31.05 godz. 19.30
Hotel MONOPOL, H. Modrzejewskiej 2, Wrocław
Cena biletu (pokaz filmu w sali klubowej hotelu+ kolacja z 4-daniowym menu degustacyjnym wraz z selekcją win i alkoholi, w tym polskich: 290 zł/os.
http://bit.ly/POKAZ_I_KOLACJA_MENU_WOLNOSCI
Sobota pod hasłem „Wielcy szefowie kuchni, wielkie inspiracje”
Kino Nowe Horyzonty sala nr 3, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24
1.06
Godz. 11.00 Warsztaty w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r). Wstęp: 8,90 zł. Zgłoszenia na adres: surfermagnolia@gmail.com
godz. 16.00 „Chef Flynn”
godz. 18.00 „W poszukiwaniu umami”
godz. 20.30 „Bracia Roca na tureckim szlaku”
Niedziela pod hasłem „Społeczeństwo i kultura kulinarna”
Kino Nowe Horyzonty sala nr 3, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-24
2.06
Godz. 17.30 „Żniwa”
Godz. 20.00 „Wino we krwi”
Więcej informacji: http://bit.ly/PROGRAM_FILMOWEJ_EUROPY_NA_WIDELCU