Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i warzywami
Opublikowano: 16-06-2009
Podany z sosem jogurtowym
Składniki dla 4 osób:
800 g polędwicy wołowej
100 ml oliwy z oliwek
Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat
120 g ulubionego sera pleśniowego
1 cukinia
1 bakłażan
Sól czosnkowa Prymat
? żółtej papryki
? czerwonej papryki
? zielonej papryki
Kilka pomidorów cherry
Przyprawa grill ziołowy Prymat
Sos jogurtowy:
200 ml gęstego jogurtu
Sos grecki Prymat
1 awokado
Sok z ? cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwicę wołową pokroić na 8 równych medalionów. W każdym kawałku mięsa zrobić kieszeń i wypełnić ją plastrem sera pleśniowego. Wołowinę zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z gruboziarnistą przyprawą do steku i odstawić na godzinę do lodówki.
Umytą paprykę piec na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołową przyprawą do grilla Prymat.
Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, sosem greckim Prymat oraz posiekaną miętą.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu przez około 5 minut po każdej ze stron. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i piec wraz z mięsem.
Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.
Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”