KSK w Albanii
Opublikowano: 08-07-2009
Spotkanie z Klubem Szefów Kuchni w Albanii
W dniach 6-8 maja 2009 przedstawiciele Fundacji Klubu Szefów Kuchni Theofilos Vafidis i Dariusz Struciński na zaproszenie Chef’s Club Albanii uczestniczyli w I Bałkańskim Forum Kulinarnym „Balkan Modus Nutriendi”.
Podczas pobytu w stolicy Albani przygotowali razem z młodzieżą Szkoły Gastronomicznej w Tiranie gigantyczny tort truskawkowy o wadze 700 kg i długości 32 metrów.
Podczas otwarcia pierwszego „Balkan Modus Nutriendi” uroczystego pokrojenia tortu dokonał Minister Rolnictwa Albanii.
Theofilos Vafidis dzięki swojej inicjatywie wykonał znaczący krok na międzynarodowej płaszczyźnie kulinarnej. Reprezentanci KSK Polska Theofilos Vafidis i Dariusz Struciński podjęli współpracę partnerską z Klubem Szefów Kuchni Albania.
Mamy nadzieje, ze po wstępnych rozmowach podczas spotkania z Prezesem KSK Izrael Leonem Menahem C.E.O. i Prezesem KSK Turcja M. Vadfi Pakman zostanie nawiązane kolejne partnerstwo międzynarodowe.
Podczas Targów „Balkan Modus Nutriendi” Szefowie KSK z Polski jako jurorzy oceniali prace w Wielkim Konkursie Kulinarnym razem z zaproszonymi jurorami z: Niemiec, Szwajcarii, Grecji, Turcji i Włoch.
Bałkańskie Forum Kulinarne jako pierwsze tego rodzaju wydarzenie spotkało się z dużym zainteresowaniem ze strony mediów. Honorowymi gośćmi w albańskiej telewizji informacyjnej ORA NEWS był Theofilos Vafidis wraz Dariuszem Strucińskim.
Gratulacje dla Prezesa KSK Albania Pani Kateriny Gremo za sukces w organizacji I Bałkańskiego Forum Kulinarnego „Balkan Modus Nutriendi”.Fundacja Klubu Szefów Kuchni Polska serdeczne dziękuje za zaproszenie Prezesowi Klubu Szefów Kuchni Albania Pani Katerine Gremo.
Małgorzata Vafidis i Dariusz Struciński