Nowy termin I Internetowy Konkurs Kulinarny MONIN CULINARY CUP 2009

Opublikowano: 08-07-2009

monin_graf.png

Nowy termin zgłoszeń! W zwiazku z dużym zainteresowaniem przedłużamy go do 31 października 2009.

Zapraszamy do przesyłania  zgłoszeń na adres: mciesielska@centrumwina.com.pl

oraz info@newsgastro.pl

I. Ogólne sprawy organizacyjne 

I.1. Organizatorem konkursu „MONIN CULINARY CUP 2009” jest Wyłączny Dystrybutor produktów MONIN – Centrum Wina – Dystrybucja Sp. z o.o.

ksk200.jpgI.2. Patronat merytoryczny nad konkursem objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni   

I.3. Patronat medialny nad konkursem objęli www.newsgastro.pl 

II. Warunki uczestnictwa

II.1. W konkursie mogą brać udział wszyscy kucharze pracujący na terenie Polski, zarówno posiadający obywatelstwo polskie jak i obywatelstwa innych krajów

II.2. W konkursie nie obowiązuje jakikolwiek limit wiekowy, jak również wszyscy uczestnicy biorący udział w konkursie mogą posiadać dowolny stopień w hierarchii zawodowej

II.3. Konkurs rozgrywany będzie w kategorii indywidualnej, co oznacza iż w konkursie biorą udział pojedyncze osoby

II.4. Konkurs trwać będzie w terminie od dnia 1 lipca 2009 roku do 31 października 2009 roku

II.5. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w dniu 20 listopada 2009 roku (piątek), a opublikowanie wyników na stronach internetowych www.centrumwina.com.pl , www.newsgastro.pl , www.fundacja-ksk.pl w dniu 23 listopada 2009 roku (poniedziałek)

II.6. Warunkiem podstawowym jest dokonanie zgłoszenia na załączonym formularzu wraz z recepturą i opisem technologicznym oraz zdjęciami wykonanej potrawy do 31 pażdziernika 2009 roku (sobota), który jest ostatnim dniem nadsyłania zgłoszeń na adres;

Małgorzata Ciesielska e-mail; mciesielska@centrumwina.com.pl

Formularz konkursowy do pobrania: formularz_zgloszeniowy_do_konkursu_monin.doc formularz_zgloszeniowy.doc

II.7. Formularz musi być wypełniony pismem maszynowym, tak aby zawierał:

– czytelne imię i nazwisko uczestnika

– numery telefonów i faksów

– pełną nazwę zakładu w, którym aktualnie pracuje kucharz

II.8. Wszystkie sprawy organizacyjne nie zawarte w regulaminie oraz ewentualne pytania proszę kierować do:

Małgorzata Ciesielska
Centrum Wina – Dystrybucja Sp. z o.o.
02-819 Warszawa
ul Puławska 336
tel. kom.+48 506 012 047

t
el. +48 022/566 34 32
e-mail: mciesielska@centrumwina.com.pl
oraz info@newsgastro.pl

III. Zasady organizacyjne

III.1. Wszystkie produkty niezbędne do wykonania zdjęć konkursowych wraz z produktami obowiązkowymi Uczestnicy konkursu pokrywają we własnym zakresie

III.2. Wszystkie osoby, które nadeślą prawidłowo wypełnione CV konkursowe będą brały udział w konkursie.

IV. Reguły przeprowadzenia konkursu

IV.1. Prezentowane danie konkursowe będzie uważane jako praca przygotowana specjalnie na konkurs i nie będzie powtórzeniem prac z innych tego typu konkursów

IV.2. Wszystkie prace konkursowe muszą być pracami autorskimi, które cechuje nowatorstwo oraz kreatywność w reprezentowaniu najnowszych trendów światowej sztuki kulinarnej. Potrawy nie mogą być kopiami publikowanymi wcześniej w prasie, Internecie lub innych mediach zarówno w Polsce jak i na Świecie

IV.3. Każdy uczestnik konkursu będzie musiał przygotować dowolne DANIE GŁÓWNE lub DESER, z użyciem dowolnego produktu MONIN: puree owocowego, syropu lub likieru, po czym wykonać zdjęcia w minimum trzech różnych ujęciach wraz z dokładną recepturą i opisem wykonania potrawy, po czym przesłać na adres mailowy:

mciesielska@centrumwina.com.pl

IV.4. Dopuszcza się przesłanie zgłoszenia na płycie CD na adres:

Małgorzata Ciesielska
Centrum Wina – Dystrybucja Sp. z o.o.
02-819 Warszawa
ul. Puławska 336

IV.5. Wszystkie zdjęcia oraz przepisy i receptury nadesłanych prac drogą elektroniczną, muszą być tak przygotowane aby nie budziły wśród oceniających jurorów jakichkolwiek wątpliwości co do możliwości wykonania oraz autentyczności potrawy jak i możliwości zastosowania w sposobie przygotowania ich w restauracjach

IV.6. Wszystkie dania konkursowe mogą składać się z dowolnych produktów dostępnych do nabycia na terenie całej Polski ,z zaznaczeniem iż całość potrawy, łącznie z elementami dekoracyjnymi musi być sporządzona z produktów jadalnych.

IV.7. Wszystkie prace konkursowe powinny być nadesłane wyłącznie na arkuszach zgłoszeniowych pobranych ze stron; www.centrumwina.com.pl , www.newsgastro.pl i www.fundacja-ksk.pl

IV.8. Arkusze zgłoszeniowe wypełnione nieprawidłowo lub nadesłane na innych arkuszach ocen bądź niekompletne, nie będą brały udział u w konkursie. Tylko użycie arkuszy ocen będących załącznikiem do regulaminu konkursu i wypełnionych prawidłowo, z dołączonymi trzema zdjęciami gwarantuje udział w konkursie

IV.9. Każde CV konkursowe powinno zawierać arkusz zgłoszeniowy zawierający dokładne dane tele-adresowe uczestnika konkursu oraz bardzo dokładny przepis ( krok po kroku sposób wykonania) wraz z recepturą dania konkursowego i trzy zdjęcia w różnych ujęciach potrawy konkursowej

IV.10. Każde kompletne zgłoszenie konkursowe musi być przesłane w jednym mailu

IV.11. Każdy mail z kompletnym zgłoszeniem konkursowym nie powinien przekroczyć 5MB

V. Skład jury i sposób klasyfikacji

V.1. Wszystkie nadesłane prace konkursowe oceniane będą przez jury w składzie:

Małgorzata Ciesielska
Adam Chrząstowski
Bożena Sikoń
Karol Okrasa
Dariusz Struciński
Jerzy Pasikowski
Teofilos Vafidis
Joseph Seeletso
Oraz gość specjalny z Francji Thierry Finet,

V.2. Wszystkie prace konkursowe będą oceniane według następujących kryteriów

 –  kreatywność i nowatorstwo oraz aranżacja 50 punktów
 –  odpowiedni dobór i wykorzystanie produktów MONIN 50 punktów
  – umiejętny/czytelny/klarowny/jasny sposób formułowania przepisów i receptur 50 punktów

V.3. Na podstawie nadesłanych prac, jury konkursowe wyłoni trzy pierwsze miejsca, za które Organizator ufunduje nagrody

I miejsce – trzydniowy pobyt we Francji na szkoleniu pod „okiem” szefa kuchni Pana Thierry Finet, właściciela restauracji z gwiazdkami Michelin
II miejsce – trzydniowe szkolenie w Kulinarnym Instytucie w Krakowie z dowolnie wybranego tematu
III miejsce – dwudniowe szkolenie w Kulinarnym Instytucie w Krakowie z dowolnie wybranego tematu

VI. Założenia dodatkowe

VI.1. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji i zdjęć potraw konkursowych niezależnie od ich zajętego miejsca

VI.2. Wszystkie prace w trakcie konkursu oraz po konkursie nie mogą być udostępniane ani publikowane w innych mediach poza tymi, na które wyrazi zgodę organizator

Zapraszamy