Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna IKA
Opublikowano: 18-02-2020
Pasja, kreacja, technika i najnowsze trendy, hobby, to kulminacja kulinarnej uczty narodów podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej IKA, która odbyła się w Stuttgardzie, w dniach od 14-19 lutego 2020 roku.
W 2016 roku ponad 2000 szefów kuchni i cukierników z ponad 59 krajów wzięło udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Obejmowało to 32 drużyny narodowe, 19 drużyn juniorskich, drużyny regionalne, wojskowe oraz starty indywidualne. W sumie wydano 7 000 porcji świeżego, autorskiego menu, które zostało zaprezentowane dla tysięcy odwiedzających z całego świata. Podczas olimpiady w Stuttgarcie w 2020 r, ma być jeszcze więcej!
Uczestnicy i goście ponownie przeżyją wyjątkowe wydarzenie kulinarne i na własne oczy przekonają się kto zostanie mistrzem olimpijskim oraz jaki który kraj zdobędzie najwięcej medali!
Niezależnie czy ktoś jest młodym szefem kuchni, czy z doświadczeniem, udział w Olimpiadzie IKA to zaszczyt i ogromny powód do dumy.
W kulinarnych dyscyplinach najważniejsze jest to by zdobyć jak najwięcej punktów, przyznawanych przez profesjonalne, międzynarodowe Jury.
W kulinarnych dyscyplinach najważniejsze jest to by zdobyć jak najwięcej punktów, przyznawanych przez profesjonalne, międzynarodowe Jury.
Kulinarne dyscypliny:
Drużyny Narodowe – przygotowały trzydaniowe menu dla 110 osób, menu podczas olimpiady było również sprzedawane i serwowane przy stołach, kolejną konkurencją był “stół szefa kuchni”,- w którym przygotowuje się siedem różnych zestawów dla 12 osób, w tym przystawki, dipy, dania ciepłe i zimne, a także wegetariańskie,
Drużyny Narodowe – przygotowały trzydaniowe menu dla 110 osób, menu podczas olimpiady było również sprzedawane i serwowane przy stołach, kolejną konkurencją był “stół szefa kuchni”,- w którym przygotowuje się siedem różnych zestawów dla 12 osób, w tym przystawki, dipy, dania ciepłe i zimne, a także wegetariańskie,
Drużyny Narodowe Juniorów- w tej konkurencji startowali kucharze do 25-tego roku życia, przygotowali trzydaniowy posiłek dla 60 osób,
Drużyny Regionalne– przygotowały wspólny stół, nawiązując do regionu, z którego pochodzą, prezentując ekskluzywne dania, w tym przystawki, dania główne, desery i ciasta,
Konkurencja Cateringowa – startowały zorganizowane zespoły, które prezentowały umiejętności kulinarne oraz talent organizacyjny, wspólnie przygotowując lunch, ocenie podlega przygotowanie, wydanie, właściwe obliczenie składników i adekwatna cena,
Drużyny Wojskowe – przygotowały stół z daniami głównymi, zimnymi i ciepłymi,
Starty Indywidualne– wirtuozi i artyści, którzy tworzą dzieła sztuki mi.in z warzyw i owoców, czekolady i innych produktów żywnościowych, w tej kategorii wystąpiła silna grupa carvingowców i cukierników.
Duch uczciwości i wspólnoty czyni Igrzyska Olimpijskie wyjątkowym wydarzeniem kulinarnym.
Więcej informacji za pośrednictwem www.culinary-olympics.com
Bilety na stronie: https://www.messeticketservice.de/shop/de/messe.php?=&m=1195
Die IKA/Olympiade w dniach 14-19 lutego 2020
Adres: Messepiazza 1, 70629 Stuttgart
Adres: Messepiazza 1, 70629 Stuttgart