Śniadanie nie musi być nudne
Opublikowano: 14-02-2020
ŚNIADANIE NIE MUSI BYĆ NUDNE – PARÓWKI NA KILKA SPOSOBÓW
35% Polaków wybiera parówki na śniadanie, a 42% przygotowuje je swoim dzieciom – tak wynika z badania przeprowadzonego w styczniu tego roku przez Instytut Badań ARC Rynek i Opinia. Jak podawać parówki, żeby śniadanie nie było nudne? Podpowiada Szymon Czerwiński, finalista kulinarnego programu telewizyjnego, który gościł ostatnio w Strefie Aktywności Tarczyński w Zakopanem.
Jak pokazują badania, Polacy często na śniadanie wybierają parówki. Szymon Czerwiński, którego ostatnio można było spotkać w STREFIE AKTYWNOŚCI TARCZYŃSKI w Zakopanem, przedstawia kilka pomysłów na urozmaicone, pożywne śniadania, dla dużych i małych. Przygotowując śniadanie warto pamiętać nie tylko o tym, żeby było pełne różnorodnych składników, ale także, żeby te składniki były wysokiej jakości. Ważne jest, by czytać etykiety i wybierać produkty o krótkim, prostym składzie, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku.
1. ŚNIADANIOWE ŻABKI
Bułki przekrój do środka włóż swoje ulubione składniki, zaś z parówek i borówek lub czarnych oliwek zrób oczy i języki żabki.
Składniki
4bbułki pełnoziarniste
5 parówek Tarczyński Naturalnie 100% z
kurczaka
0,5 l passaty pomidorowej
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
2 szalotki
1 ząbek czosnku
10 borówek
10 wykałaczek
2. PARÓWKI NA OKRĄGŁO
Z ciasta francuskiego wycinamy płaty prostokątne, następnie na środku kładziemy parówkę, ciasto składamy na pół i zawijamy, aby powstało cygaro. Następnie po obu stronach kładziemy patyczki do szaszłyków. Parówki nacinamy nożem, ale tylko do miejsca, w którym nóż spotka się z patyczkami. Pamiętaj, aby zachować równe odstępy. Pocięte parówki zwijamy pociętą częścią na zewnątrz i łączymy. Parówki kładziemy na papierze do pieczenia, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Tak przygotowane parówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 30 minut.
Składniki: 2 opakowania parówek Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka 2 opakowania ciasta francuskiego chłodzonego 2 jajka 1 op Czarnuszki 1 cytryna
3. PARÓWKOWE ŁODZIE
Parówkę przetnij wzdłuż, ale tak, żeby nie przeciąć do końca. Przygotowaną wcześniej jajecznicę włóż w otwór. W kilku miejscach połącz parówkę wykałaczkami. Podawaj na ulubionej sałacie i posyp szczypiorkiem.
Składniki: 1 opakowanie Parówek Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka 4 jaja „0” Pęczek szczypiorku Garść sałaty
4. PARÓWKI W NALEŚNIKU
Do dużej miski dodaj kolejno: mąkę, wodę gazowaną, mleko oraz rozpuszczone masło oraz sól. Dokładnie za pomocą rózgi cukierniczej lub miksera połącz składniki na jednolitą masę bez grudek. Odstaw masę na 30 minut. Rozgrzej patelnię do naleśników. Użyj masła klarowanego lub oleju. Smaż cienkie naleśniki. W usmażone naleśniki zawijaj parówki następnie zawiń i pokrój.
Składniki: Naleśniki: 1 szklanka mąki 2 jaja 1/2 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mleka 1 łyżka masła Olej do smażenia lub masło klarowane 5 sztuk Parówek Tarczyński 100% z szynki lub kurczaka 4 Jajka „0” Szczypior cienki
*Instytut Badań ARC Rynek i Opinia, Badanie „Zwyczaje żywieniowe Polaków”, N:1036,CAWI, styczeń 2020r.