Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie 2020 – zakwalifikowani
Opublikowano: 04-03-2020
18 marca 2020 roku w Pałacu w Orli odbędzie się druga edycja konkursu kulinarnego „Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020”.
Organizatorzyotrzymali wiele zgłoszeń od szefów kuchni z całej Polski, którzy zaproponowali mnóstwo ciekawych potraw na bazie dziczyzny.
– Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni dużym zainteresowaniem startem w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020. Zapowiada się rywalizacja bardzo ciekawa i na wysokim poziomie. Z nadesłanych kilkudziesięciu zgłoszeń mogliśmy wybrać tylko sześć zespołów plus dwie drużyny rezerwowe – powiedział Adam Chrząstowski, Przewodniczący Jury
Poniżej przedstawiamy listę uczestników zakwalifikowanych do drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego 2020:
- Grzegorz Fic i Kamil Dziektarz – Albertina, Kraków
- Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur – Hotel Aries, Zakopane
- Tomasz Wencek i Arkadiusz Kruszik – Dinette, Wrocław
- Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski – Restauracja Pocztowa, Gorzów Wielkopolski
- Kamil Paszkowski i Rafał Chełmiński – Restauracja „Pod Jabłoniami”, Augustów
- Kamil Skrok i Maciej Grams – Powidok – Restauracja Autorska, Łódź
Rezerwowe drużyny w kolejności:
- Mateusz Bajera i Albert Bojarowski – Ed Red, Warszawa
- Roman Serdiuk i Vitalii Kovalenko – Restauracja Lavenda Cafe & Lunch, Poznań
W tym roku uczestnicy będą mieli za zadanie przygotowanie dwóch dań, każde w 10 porcjach: zupa na bazie królika oraz danie główne skomponowane z łopatki z jelenia.
Przyrządzenie dziczyzny z pozoru nie wydaje się trudne, jednakże aby dania bazujące na niej były smaczne muszą być odpowiednio przygotowane. Mięso zwierząt łownych zazwyczaj jest mniej delikatne niż tych hodowlanych i dlatego właściwie dobrane techniki kulinarne są tu kluczową sprawą i pewnym wyzwaniem dla kucharzy.
Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny, która jest ceniona w wielu krajach a w Polsce od wieków uważana za mięso szlachetne i wyjątkowe. Specjaliści twierdzą, iż najlepsze i najdelikatniejsze jest mięso zwierząt, które zostały upolowane jesienią i wczesną zimą, ma wtedy wyjątkowy zapach i niepowtarzalny smak.
Dla Organizatorów sam Konkurs ma jeszcze inne, głębsze znaczenie a mianowicie jest memoriałem po zmarłym Śp. Marianie Tarnawskim długoletnim Prezesie i założycielu firmy „Las – Kalisz”,powstałej 15 marca 1991 oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania oraz miłośnika kuchni myśliwskiej.
Dwuosobowe zespoły będą oceniane przez profesjonalne jury, w którym zasiądą:
– Adam Chrząstowski – przewodniczący
– Joanna Ochniak
– Iwona Niemczewska
– Mariusz Pieterwas
– Marcin Soból
– Andrzej Jakomulski
– Michał Markowicz
– Piotr Mielczarek
– Dawid Łagowski
Zapraszamy do Pałacu w Orli 18 marca! Tego dnia oprócz zmagań uczestników będzie można dowiedzieć się ciekawych informacji na tematy związane z łowiectwem, kulinariami, a także spotkać wielkie autorytety polskiej gastronomii.