Życzenia Wielkanocne
Opublikowano: 10-04-2020
Wielkanocne tradycje
Święta Wielkanocne mają niezwykle bogatą tradycję. Wyjątkowa jest również różnorodność potraw, jakie przygotowuje się w tym czasie.
Wielkanocne jajo
W niektórych krajach jajko wkładano do grobu razem ze zmarłym. Miało to wyrażać wiarę w to, że śmierć jest jedynie przemianą, po której zaczyna się nowe życie duszy człowieka. Tradycja pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga daleko w przeszłość.
Już starożytni Persowie wiosną darowali swoim bliskim czerwono barwione jaja. Zwyczaj ten przyjęli od nich Grecy i Rzymianie. Rumuńskie przysłowie ludowe mówi:, „Jeśli my, chrześcijanie zaprzestaniemy barwienia jaj na czerwono, wówczas nastąpi koniec świata”.
Czerwone pisanki mają ponoć moc magiczną i odpędzają złe uroki, są symbolem serca i miłości. Jajko zawiera wszystkie konieczne dla odżywienia organizmu składniki: białko, tłuszcz, sole mineralne i witaminy. Jego wartość energetyczna to około 100 kalorii.
Nietypową tradycję wielkanocną można spotkać w Anglii. Praktykuje się tam wyścigi w turlaniu jajek tzw. Egg Roling. Konkurencja polega na tym, aby jajko jak najszybciej dotarło do mety z nienaruszoną skorupką. Do typowo brytyjskich tradycji należy również rozdawanie w Wielki Piątek przez Królową pensów, które wybija się specjalnie na tę okazję. Ilość pensów wynosi tyle ile lat liczy sobie Królowa.
W niektórych krajach praktykuje się bitwy na jaja – dzieciaki stukają jajko o jajko, a wygrywa ten, którego pisanka stłucze się najpóźniej.
Podobnie jak Boże Narodzenie, Wielkanoc stała się okazją do wręczania sobie prezentów. W tym przypadku zamiast Mikołaja prezenty rozdaje wielkanocny zajączek.
Tradycja ta napłynęła do Polski najprawdopodobniej z Niemiec. Chociaż szukanie prezentów, które zając ukrył w ogródku (najczęściej czekoladowych jajek i innych słodkości) praktykowane jest też w wielu krajach anglojęzycznych.
Wielkanoc kulinarnie
Ważnym element wielkanocnego spotkania jest oczywiście jedzenie. Po wielu dniach postu wreszcie możemy folgować kulinarnie. Na świątecznych stołach pojawia się bogaty wybór wszelkiego rodzaju mięs, wędlin i ciast (baby, mazurki, makowce, serniki), nie może zabraknąć sałatki jarzynowej oraz jaj w najróżniejszych postaciach. Na to wyjątkowe śniadanie podawana jest nietypowo zupa – żurek.