Ogłoszono! Najlepsze restauracje w Polsce!

Opublikowano: 28-07-2020

 

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE OGŁOSZONE!

Znamy już wyniki największego w kraju Plebiscytu Gości Restaurant Week. Prawie 90 tysięcy uczestników Festiwalu, który zakończył się 5 lipca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w 348 najlepszych restauracjach w kraju. Jest to jedyny tak duży plebiscyt, w którym o zwycięstwie decydują nie eksperci, a amatorzy dobrej kuchni.

Goście oceniali restauracje w pięciu kategoriach – przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zlicza wszystkie głosy i waży przez liczbę uczestników. Jest to więc najbardziej obiektywna platforma oceny restauracji w kraju.

Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została restauracja Patio – Grand Hotel Rzeszów, której przyznano także pierwszą nagrodę w kategoriach „Danie główne” i „Przystawka”, oraz uznano za najpopularniejszą restaurację
w Polsce. Na drugim miejscu znalazła się kolejna restauracja z Rzeszowa – Wina Dajcie, która zwyciężyła także w kategorii „Najlepsza atmosfera”. Trzecie miejsce na podium uzyskała warszawska restauracja Les Amis FLAM & BIÈRE, która została nagrodzona także w kategorii „Najlepszy deser”. W kategorii „Najlepsza obsługa” wygrała wrocławska restauracja Alyki.

Oto pełna lista zwycięzców:

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE

I MIEJSCE W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)

II MIEJSCE W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)

III MIEJSCE W POLSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE (Warszawa) 

 

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)

NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE (Warszawa)

NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Alyki (Wrocław)

NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)

WYNIKI REGIONALNE

BIAŁYSTOK

I MIEJSCE: Regiment

II MIEJSCE: Savoy w Hotelu Aristo

III MIEJSCE: Maho Sushi

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Maho Sushi

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Savoy w Hotelu Aristo

NAJLEPSZY DESER: Regiment

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Regiment

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Kawelin

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Savoy w Hotelu Aristo

KRAKÓW

I MIEJSCE: Four

II MIEJSCE: Qrudo Food&Wine

III MIEJSCE: Nowy Spichlerz (Tomaszowice)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Four

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Nowy Spichlerz (Tomaszowice)

NAJLEPSZY DESER: Four

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Art

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Four

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Four

NAJLEPSZY DEBIUT: Qrudo Food&Wine

LUBELSKIE

I MIEJSCE: Central Park Bistro

II MIEJSCE: Locomotiva

III MIEJSCE: Za Kulisami

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Central Park Bistro

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Małe Indie

NAJLEPSZY DESER: Central Park Bistro

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Locomotiva

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Za Kulisami

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Za Kulisami

NAJLEPSZY DEBIUT: Central Park Bistro

ŁÓDŹ

I MIEJSCE: Salio Browar & Restauracja

II MIEJSCE: Tabu Sushi And Modern Cuisine

III MIEJSCE: Heksagon

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Salio Browar & Restauracja

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Tabu Sushi And Modern Cuisine

NAJLEPSZY DESER: Salio Browar & Restauracja

NAJLEPSZA OBSŁUGA: King Kong

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Komediowa

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Farina Bianco

NAJLEPSZY DEBIUT: Komediowa

PODHALE

I MIEJSCE: La Prima

II MIEJSCE: Krajobrazy (Murzasichle)

III MIEJSCE: Grand Kasprowy (Zakopane)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Krajobrazy (Murzasichle)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: La Prima

NAJLEPSZY DESER: La Prima

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Krajobrazy (Murzasichle)

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Tam Gdzie Zawsze

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Krajobrazy (Murzasichle)

NAJLEPSZY DEBIUT: La Prima

POZNAŃ

I MIEJSCE: Concordia Taste

II MIEJSCE: Komnata Smaku – Pałac Jaśminowy (Batorowo)

III MIEJSCE: Obfitość Smaku i Wina

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: 

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Concordia Taste

NAJLEPSZY DESER: Obfitość Smaku i Wina

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Concordia Taste

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Komnata Smaku – Pałac Jaśminowy (Batorowo)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Komnata Smaku – Pałac Jaśminowy (Batorowo)

NAJLEPSZY DEBIUT: Obfitość Smaku i Wina

RZESZÓW

I MIEJSCE: Patio – Grand Hotel Rzeszów

II MIEJSCE: Wina Dajcie

III MIEJSCE: Kucharze

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Patio – Grand Hotel Rzeszów

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Patio – Grand Hotel Rzeszów

NAJLEPSZY DESER: Patio – Grand Hotel Rzeszów

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Wina Dajcie

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Wina Dajcie

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Patio – Grand Hotel Rzeszów

NAJLEPSZY DEBIUT: Wina Dajcie

SILESIA

I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)

II MIEJSCE: Boska (Gliwice)

III MIEJSCE: ISTO (Katowice)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ważne Miejsce (Katowice)

NAJLEPSZY DESER: Boska (Gliwice)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Pod Platanami (Tarnowskie Góry)

NAJLEPSZA ATMOSFERA: ISTO (Katowice)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ISTO (Katowice)

NAJLEPSZY DEBIUT: Boska (Gliwice)

SZCZECIN

I MIEJSCE: Palmyra

II MIEJSCE: VA BANQUE

III MIEJSCE: Resto Bar Parkowa 13

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Palmyra

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Palmyra

NAJLEPSZY DESER: Palmyra

NAJLEPSZA OBSŁUGA: VA BANQUE

NAJLEPSZA ATMOSFERA: VA BANQUE

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Baraż Restauracja

NAJLEPSZY DEBIUT: Baraż Restauracja

TORUŃ

I MIEJSCE: Salt (Copernicus Toruń Hotel)

II MIEJSCE: Royal India

III MIEJSCE: Jan Olbracht Browar Staromiejski

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Salt (Copernicus Toruń Hotel)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Salt (Copernicus Toruń Hotel)

NAJLEPSZY DESER: Salt (Copernicus Toruń Hotel)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Jan Olbracht Browar Staromiejski

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Royal India

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Artystyczna Bistro

NAJLEPSZY DEBIUT: Salt (Copernicus Toruń Hotel)

TRÓJMIASTO

I MIEJSCE: PUNKT Gdynia

II MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)

III MIEJSCE: Crudo (Sopot)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: PUNKT Gdynia

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Fellini (Gdańsk)

NAJLEPSZY DESER: Crudo (Sopot)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: PUNKT Gdynia

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Atelier BonŻur (Gdańsk)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Fellini (Gdańsk)

NAJLEPSZY DEBIUT: Fellini (Gdańsk)

WARMIA I MAZURY

 MIEJSCE: Głową w piach (Olsztyn)

II MIEJSCE: SOFRA w hotelu Azzun (Barczewo)

III MIEJSCE: Pałac Warlity (Olsztynek)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Pałac Warlity (Olsztynek)

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Głową w piach (Olsztyn)

NAJLEPSZY DESER: Głową w piach (Olsztyn)

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Głową w piach (Olsztyn)

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Głową w piach (Olsztyn)

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Tandoor House – Kuchnia i Kultura Indyjska (Olsztyn)

NAJLEPSZY DEBIUT: SOFRA w hotelu Azzun (Barczewo)

WARSZAWA

I MIEJSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE

II MIEJSCE: Szara Eminencja x Piaseczno

III MIEJSCE: Pańska 85 Restaurant & Bar

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Les Amis FLAM & BIÈRE

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Les Amis FLAM & BIÈRE

NAJLEPSZY DESER: Szara Eminencja x Piaseczno

NAJLEPSZA OBSŁUGA: U Kucharzy w Arsenale

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pańska 85 Restaurant & Bar

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Syreni Śpiew Koneser

NAJLEPSZY DEBIUT: Szara Eminencja x Piaseczno

WROCŁAW

I MIEJSCE: Pod Papugami Restaurant & Cocktailbar

II MIEJSCE: Alyki

III MIEJSCE: CK Restauracja

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: CK Restauracja

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Alyki

NAJLEPSZY DESER: Samarqand

NAJLEPSZA OBSŁUGA: Alyki

NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pumo di Puglia

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: OVO Bar & Restaurant

NAJLEPSZY DEBIUT: Samarqand

Festiwal odbył się pod hasłem #WiwatGoście #WiwatRestauracje świętując w ten sposób tak liczny powrót Gości do restauracji. Wzięło w nim udział prawie 90 tys. Gości (mimo pandemii tylko 2,5% mniej niż rok temu) oraz 348 najlepszych restauracji z 14 regionów (w tym 131 debiutujących). W ciągu 19 festiwalowych dni wydano 269 tys. wydanych dań, ponad 100 tys. koktajli festiwalowych Martini Fiero&Kinley Tonic i min. 85 tys. butelek Coca Cola.

Festiwalowi Restaurant Week towarzyszyła ogólnopolska kampania, która dotarła do 13 mln odbiorców. W świętowanie i promowanie wydarzenia zaangażowało się ponad 600 Ambasadorów oraz media ogólnopolskie i lokalne. Pojawiło się ponad 3,6 tys. publikacji. Festiwal był szeroko promowany w mediach społecznościowych i w kampanii outdoorowej. W rezultacie w okresie okołofestiwalowym stronę www.RestaurantWeek.pl odwiedzono ponad 600 tysięcy razy.

Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się w dniach 28 października – 15 listopada 2020 roku. Na stronie www.RestaurantWeek.pl dostępne są już wcześniejsze rezerwacje zapewniające dostęp do systemu rezerwacyjnego na 24 godziny przed innymi.